Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на една бесарабска българка – приказка или реалност?

СнимкаДа бъда или да не бъда? Това е въпросът, пред който се изправя Росица Узунова когато през 2011 г. се дипломира като юрист във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. След няколко опита да си намери работа по специалността, бесарабската българка, която е родом от Кишинев, решава, че няма да продължи да се занимава с право. И тук се появява разковничето в живота на момичето. Сърфирайки из интернет, съвсем случайно попада на клипче от известното предаване „Как се прави”. В него се разказвало за това как в Холандия се произвеждат т. нар. карвинг свещи. Така Роси се вдъхновява и решава да започне с нещо ново. Началото на бизнеса обаче е трудно. Липсата на информация дори в интернет относно карвинг свещите в България, се оказва сериозна пречка. Във виртуалното пространство тя намира повече за необходимите материали, но не и подробности за същинския процес на изработка. Подкрепата на близките хора е движещата сила за Роси в желанието й да се впусне в самостоятелно работно приключение. Но защо избира България, а не Молдова, за да превърне своето хоби в професия?

„Когато отиваш в чужда държава и сменяш обстановката, просто започваш да свикваш там. Останах, защото срещнах любовта си в България! Харесва ми страната, чувствам се добре. Нито в България, нито в Молдова е лесно. И двете държави се намират в сходно политическо, социално и икономическо състояние. Не са проспериращи. Така че, както и тук ми беше тежко, така и там щеше да ми е трудно.”

Снимка

Въпреки премеждията обаче, любовта на Роси към изкуството надделява. Как се създават тези красиви свещи, разказва тя:

„Самият процес протича доста интересно и забавно. Първо започваш с обикновена парафинова основа, която се потапя в различни цветове. След като тя е достатъчно оцветена, идва и най-интересната част – изрязването на свещта. Тогава вече става нещо красиво, уникално и необикновено. Декорирането на свещта трябва да се направи за около десет минути, времето, за което изстива парафинът.”

Снимка

Усещането да създаваш нещо с двете си ръце, което да се харесва на хората, дава стимул във всекидневните занимания на дипломирания юрист. „Въпреки трудностите, които срещам, заниманието ми носи удовлетворение, спокойствие, радост и добро настроение”, споделя Роси. Бесарабската българка е и първата в България, която започва да предоставя информация за този вид свещи. Вече организира еднодневни семинари, на които разказва и показва занаята на всички, които искат да го овладеят. Росица използва възможностите и на социалните мрежи, за да популяризира своето изкуство. Във Фейсбук страницата си талантливият майстор има вече над 3700 почитатели. Свещите й са намерили вече място и на пазара в Европа. Германци, англичани и шотландци редовно си поръчват от красивите произведения за различни поводи. Причината е, че в чужбина хората ценят много повече ръчно направените подаръци, а не масовите фабрични стоки.

Дали историята на Роси е с щастлива развръзка като в приказка, или всичко е резултат от нестихващи усилия и вяра? Нека всеки сам прецени!

Снимки: Деяна Борисова

Още от категорията

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10