Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Богородична стъпка” – девети национален тракийски събор

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Близо до град Стара Загора, в околностите на Старозагорските минерални бани, се намира красив природен феномен, наречен „Богородична стъпка”. Според легендите, това място е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. Казват, че тук Богородица се появила от небето и спасила християнин, подложен на мъчения от римляни. Като знак за това чудо в скалата останала вдлъбнатина с формата на човешки крак, в която винаги има вода. След приемане на християнството, местността става свято място, а наскоро е построен и малък параклис, наречен „Рождество Богородично”. Близо до природния феномен се провежда фолклорният събор „Богородична стъпка”. На девети и десети август предстои деветото му издание. Ето какво разказа г-жа Диана Атанасова, началник на отдел „Култура, туризъм и вероизповедания” в община Стара Загора – един от основните организатори:

„Атмосферата е наистина уникална, а съборът много бързо зае важно място в богатата културна палитра на Стара Загора и стана притегателен център за фолклорни състави от цялата страна. Казвам това с нескрита гордост, защото там пристигат над 3500 човека. Повечето от тях се връщат и на следващата година, споделяйки прекрасните си впечатления от мястото, уникалната природа, а също – от организацията. За нас това е най-голямото признание. Форумът се превърна в неповторим празник на непреходната сила на българщината, на красотата и неподправеното човешко общуване. Редом със стремежа да опазим и популяризираме богатите народни традиции и обичаи, ние сме си поставили задача да превърнем Старозагорски минерални бани в център на културния туризъм. Вярваме, че ще успеем, защото това живописно място има богата история, към която се добавя чудотворното въздействие на минералните води и красотата на Сърнена Средна гора.”

Снимка

Сред инициаторите и организаторите на Националния тракийски събор „Богородична стъпка” е доц. Крум Георгиев – виден български фолклорист, носител на престижния Оскар за фолклор, присъден му от IGF (Световна международна асоциация на фолклорните федерации). От него научаваме още подробности за организаторите и програмата тази година:

„Идеята за събора дойде от Тракийското дружество „Одринска епопея”, която община Стара Загора с радост прие. Организатори са също кметството и читалището в Старозагорски минерални бани, както и Регионалния исторически музей и Регионалната камара на занаятите в града. Сцените, на които ще се изявят певчески и танцови групи, са две. За първи път участват два чуждестранни състава – от Русия и Индонезия. За втори път ще бъдат представени и групите, включени в списъка на Националната програма на Министерството на културата „Живи човешки съкровища”. Планираме в бъдеще да открием специална сцена за „Живите човешки съкровища”. Съставите от България пристигат от Благоевградско, Пернишко, Пловдив, Велико Търново и от всички краища, в които живеят преселници (или техни потомци) от Одринска и Беломорска Тракия. В събота, девети август, ще бъдат представени нестинарски танци. Сигурен съм, че огненият ритуал ще привлече интереса на публиката. Същата вечер, от 18:30 часа, е концертът, посветен на 160-ата годишнина от рождението на Капитан Петко войвода. Той е със специалното участие на народната певица Валя Балканска и актьора Васил Михайлов, който изигра ролята на войводата по неповторим начин.”

Снимка





В съпътстващата програма са предвидени демонстрация и разучаване на народни танци, детски пленер „Майсторете ръчички за радост на всички”, изложба-базар на български занаяти и др. А в един селски двор, пресъздаващ атмосферата на старинния нашенски бит, ще бъдат представени български обичаи и обредни хлябове, чието многообразие и богатство впечатлява млади и стари.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05