Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама отличници от Плевен удостоени с "Национална диплома" на МОН

Снимка: архив

Йоанна Цекова от Гимназията с преподаване на чужди езици и Стефан Иванов от Математическата гимназия в Плевен са двамата пълни отличници, удостоени с почетното отличие "Национална диплома" на Министерството на образованието и науката. Наградата им е присъдена не само заради високия успех, а и за призовите места, спечелени в национални и международни конкурси.

И двамата отличници са категорични, престижното отличие на образователното министерство е голяма чест и плод на много усилия и упорита работа. Според Йоанна, ролята на учителя в училище, който трябва да има харизмата да улови ученика, да го стимулира, е най-съществената:

Успехът ми на националната олимпиада по френски език и изобщо всичко, което съм постигнала във френския, най-напред се дължи на това, че моята учителка ме е накарала да се влюбя в езика, тя ми предаде любовта си към него, което запали у мен искра.

За Стефан, данните, че расте неграмотността сред българските ученици, не отговарят на действителността:

Някои хора, които ходят по национални изяви, виждат много млади и талантливи български ученици, така че, мисля, положението не е толкова тревожно. Има много кадърни и талантливи деца в България.

Стефан Иванов е приет за студент по софтуерно инженерство в Единбург, Шотландия, а Йоанна Цекова ще учи в Париж хуманитарни науки. И двамата мечтаят да се върнат в България като специалисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!