Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа помощ за бедстваща Мизия от служебното правителство

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство ще одобри на редовното си заседание идната сряда спешна помощ за бедстващата след потопа от 2 август т.г. община Мизия. Тя е в размер от 1 млн. лв., но няма да е единствена. Това съобщи премиерът Георги Близнашки след първото извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Неин председател е служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Близо 2 седмици след голямото наводнение, част от града все още е под вода, над 100 къщи са рухнали, много други се очаква да рухнат или се нуждаят от сериозен ремонт и нова покъщнина. Стотици хора са буквално на улицата, без покрив, вода, храна и дрехи. С парите от тази първа помощ ще се покрият направените вече разходи за отводняване и почистване на града, за извозване на отпадъците и за унищожаване на умрелите животни. По думите на служебния премиер заедно с тези средства правителството ще отпусне допълнителна помощ за аварийно-възстановителни дейности и за пострадалите от наводненията по-рано общини Варна, Добрич, Велико Търново и селища в Родопите.

„Към днешна дата с оглед на обстановката в Мизия ние взехме решение за отпускане авансово на 1 млн. лв. за посрещане на първите неотложни нужди и направените досега разплащания, поясни премиерът Близнашки. – Това е първото, което ще направим. Тепърва ще се отпускат допълнителни средства, когато се направи оценка на щетите. Наред с това от предходното правителство има предложение, но неоформено като постановление на Министерски съвет, за малко над 15 млн. лв. Или общо предложение за отпускане на над 16 млн. лв. от Комисията ще бъде внесено официално за одобрение от Министерски съвет следващата сряда.”

Последната община, потърпевша от наводненията това лято – община Мизия трябва да посрещне и спешни нужди за осигуряване и проектиране на площадка за поставяне на фургони за около 150 човека, останали без дом. Както и за изхранването на бедстващите хора, за частичните ремонти на училището и детската градина, посочи министър Йордан Бакалов. По думите му „след лятото идва и зима, затова нашето послание с тази помощ е те да посрещат много по-лесно следващия сезон”. И още:

„За Мизия това е едно послание към хората на тази община, че ние като правителство няма да ги оставим и ще им помагаме с каквото можем. Това са възможностите, които имате. Те не са неограничени, но са достатъчни на първо време те да вземат „глътка въздух” като начало.”

Премиерът Георги Близнашки припомни, че пострадалите от предходните наводнения в края на юни общини в североизточен регион Варна и Добрич вече са изпратили в Брюксел апликационните си форми за кандидатстване за помощ от Европейския фонд за солидарност. Той е създаден да помага на много силно пострадали региони и страни в ЕС и е с обем до 500 млн. евро. За финансова помощ от него една страна може да кандидатства, ако щетите от бедствието надхвърлят 0,6 % от националния БВП, припомни онзи ден при посещението си в бедстващата община Мизия еврокомисарят от България по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева. По думите й отскоро за помощ от този фонд могат да кандидатстват и региони с щети от бедствието над 1,5 % от регионалния брутен продукт. За Северозападния български регион това е равно на 41 млн. евро.

„Оценката за щетите там тепърва предстои и една от задачите е бързо да се попълнят документите за кандидатстване, за да е ефективна помощта от ЕС”, подчерта премиерът Близнашки. За Радио България той уточни, че кандидатстването е по региони и не се допуска акумулиране на щетите като цяло в нашия случай. По думите му презумпцията е, че като цяло трябва сами да се справим. За България е много по-полезна представената на последното заседание на кабинета от българския еврокомисар идея за сериозна помощ по Споразумението за партньорство чрез изготвяне на комплексна програма както за възстановяване на щетите, така и за превенцията срещу бъдещи рискове в бедни региони, убеден е премиерът Близнашки:

„Тоест, да се поиска цялостен преглед на всички рискове и заплахи, които произтичат от природните бедствия, за да може да се използва опитът и на другите страни от ЕС в тази област. Това става чрез съвместна комисия от български и чужди експерти. Две страни-членки са се възползвали от тази възможност. А това е вече предпоставка да се спечели доверието на ЕС, за да се отреагира много по-бързо при аналогични събития в бъдеще. Това е една добра идея и ние ще се възползваме от нея. Служебното правителство ще направи предложение до ЕК за използване на опита на други държави-членки. Тук не става дума за допълнителни пари от българска страна. Но смятам, че представената идея е много ценна.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05