Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично и празничното въздигане на хляба – Панагия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Днес отбелязваме един от най-тачените летни християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си път. Преди да отиде в небесното царство, при своя син Иисус, Пресвета Богородица се прощава с апостолите, които пристигат при нея от далечните земи, където проповядвали. В памет на това събитие църквата определя на този ден, 15 август да се отслужва тържествена Света литургия. В църковния календар, това е най-големият православен празник, посветен на Богородица. Затова в нейна чест в манастирите и храмовете из страната, носещи името й се правят курбани за здраве и благословия. По традиция в Троянския манастир „Успение Богородично” лично българският патриарх Неофит отслужи тържествена литургия по случай храмовия празник на светата обител. След тържественото богослужение се извършва и т.нар. Панагия или въздигане на хляба. Този обичай е на особена почит в кюстендилския край, където по традиция жените извършват обредно замесване на богородичния хляб. Още за ритуала ще чуем от Димитринка Укалска, началник отдел „ Култура и духовно развитие” в община Кюстендил:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05