Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично и празничното въздигане на хляба – Панагия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Днес отбелязваме един от най-тачените летни християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си път. Преди да отиде в небесното царство, при своя син Иисус, Пресвета Богородица се прощава с апостолите, които пристигат при нея от далечните земи, където проповядвали. В памет на това събитие църквата определя на този ден, 15 август да се отслужва тържествена Света литургия. В църковния календар, това е най-големият православен празник, посветен на Богородица. Затова в нейна чест в манастирите и храмовете из страната, носещи името й се правят курбани за здраве и благословия. По традиция в Троянския манастир „Успение Богородично” лично българският патриарх Неофит отслужи тържествена литургия по случай храмовия празник на светата обител. След тържественото богослужение се извършва и т.нар. Панагия или въздигане на хляба. Този обичай е на особена почит в кюстендилския край, където по традиция жените извършват обредно замесване на богородичния хляб. Още за ритуала ще чуем от Димитринка Укалска, началник отдел „ Култура и духовно развитие” в община Кюстендил:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52