Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл „Пазарджик” стана носител на престижната награда „Нестинарка” за 2014-а година

БНР Новини
Снимка: предоставена от организаторите

През летните месеци фестивалите са в разгара си. В поредния форум, чийто домакин е град Бургас, са представяли традициите си фолклорни ансамбли от цял свят. Кои са гостите на четиридесет и второто издание на Международния фолклорен фестивал, научаваме от г-н Димитър Маджаров, директор на „Летен театър, фестивали и концерти”:

„Тази година участниците ни са от Полша, Босна и Херцеговина, Турция, Чехия, Косово, Сърбия, Кипър, имаме и два състава от Грузия. От България очакваме ансамбъл „Пазарджик” – една изключително професионална формация. Много сме щастливи, че ще я видим в Бургас. Първата фестивална вечер започва с дефиле през централната градска част. Стига се до общината, където кметът и неговият заместник посрещат съставите по стар български обичай с хляб и сол. След това шествието продължава към Летния театър. Там вечерта се представят всичките състави. По традиция, тогава се връчва наградата „Нестинарка”.”

Статуетката е дело на скулптора Ненчо Русев и се присъжда за високи заслуги в областта на фолклора. В четиридесет и първото издание на Международния фолклорен фестивал неин носител стана проф. д-р Стефан Чапкънов. Тази година ръководството на форума единодушно реши високото отличие да отиде при ансамбъл „Пазарджик”.

СнимкаКонцертите от програмата на фестивала се провеждат не само на сцената на Летен театър Бургас. Какви други естради са подготвили организаторите, научаваме от Димитър Маджаров:

„Осигурили сме още тринадесет външни сцени. Намират се в комплексите и централната част на града, както и в селища близо до него. По този начин всички състави ще имат възможност активно да участват в петте дни от фестивала. Надяваме се той да се превърне в празник и за гостите, и за посетителите. Финалната вечер отново ще има дефиле и заключителен концерт, на който се събират всички ансамбли. Подготвили сме им една малка изненада – нарекли сме я „вечер на приятелството”. Ще поканим участниците да се повеселят и опознаят помежду си. Няма да пропуснем и обичайната демонстрация на народни занаяти, за нея сме предвидили сцена пред Летния театър. Ще се проведе и творческа среща на ръководителите на отделните формации, на която ще обменим опит и информация.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15
Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15