Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некачествен ремонт е причина за инцидента с асансьора, при който загина жена

| обновено на 19.08.14 в 19:22
Снимка: БГНЕС

Жена почина, а друга беше тежко ранена при пропадане на асансьор в София. Инцидентът стана в 10-етажен блок на бул. „Цариградско шосе" тази сутрин между 9.30 и 10 часа. В блок 115 има 2 асансьора. Единият не работи, другият се използва, каза пред "Хоризонт" Огнян Радунчев, съпруг на загиналата 46 годишна Цветелина.

Цветелина Радунчева е била с асансьора с друга жена - на 41 години. Тя е закарана в тежко състояние в болница Света Анна.

Причината за инцидента е некачествен ремонт, извършен преди 3 години от фирмата "Витоша Лифт", съобщи за "Хоризонт" Стефан Цанков - председетел на Държавната агенция за метерологичен и технически надзор.

По думите му, на 18-и февруари надзорната фирма "НБ лифтконтрол" не е установила нередности, въпреки твърденията на очевидци, че асаньорът не е бил в изправност.

Има някои предположения, че едва ли не може да бъде саботаж. Ние не вярваме в това нещо. Смятаме, че е в резултат от некачествен ремонт, който е направен. Африкационната шайба, която е на асансьора, е била за четири въжета, там са били две. Защо не са били четири? Преди три години е направен последният генерален ремонт. Сега искаме да видим какви документи има за този ремонт - надзорната фирма какво е проверила, поддържащата фирма какво е направила и всичко ще се разбере, за съжаление.
Надзорната фирма има съставени протоколи за нередности и 15 акта за нарушение.

По повод на инцидента с падналия асансьор в столицата, вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди извънредна проверка на всички съоръжения в страната.

661 фирми поддържат асансьорните съоръжения у нас. 130 се занимават с технически надзор. От началото на годината е отнет лицензцът на 30 фирми, които могат да го получат отново, ако имат необходимите документи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!