Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В хармония със Земята и небето – екоселище Азарея

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Може ли древнокитайското изкуство фън шуй да подобри здравето ти и да те направи по-пълноценна и щастлива личност? Един от начините да разбереш това е ако отседнеш за няколко дни в сърцето на Троянския Балкан и по-точно в екоселище Азарея. Тук всичко е подчинено на естетиката, която привежда в хармония законите на Земята и небето или с думи прости, ще заживееш в съзвучие със себе си и околната среда. Така поне обещават стопаните на уникалното за страната ни експериментално селище.

Снимка

Азарея – името му е звучно, предполага се, че идва от езика на древните траки. С него нашите предци наричали съзвездието Голяма мечка, а самата дума означавала „сияйна, светеща, блестяща”. И наистина, погледнато отвисоко миниселото, с подредените в кръг къщички, странно наподобява разположението на звездите в съзвездието. Неволно съвпадение ли е това? Оказва се че не! Защото в Азарея нищо не е случайно. Всеки един детайл в него е съобразен с познанията на древните за съхранение на положителната енергия. Като се започне от самите къщички. „Чрез средствата на архитектурата и строителството създадохме място, което да въздейства на здравето, творческия потенциал и психиката на хората” – обяснява строителният инженер Светослав Вълчев, който стопанисва селото. Според него в голяма част от панелките, които обитаваме, преобладава бетонът и едроплощеният кофраж. Но се случва, строителният материал, от който са изградени домовете ни, да съдържа радиационни и други вредни за здравето ни частици, за които дори не подозираме. Затова често се чувстваме некомфортно в бетонените си клетки и изпитваме потребност да избягаме навън, сред природата. Стопаните на селището търсят решението именно в природата и най-вече от познанията на древните за енергийните връзки между Земята и небето.

Снимка

Прабългарите са живеели в шатри, ескимосите – в иглута, индианцте от Северна Америка – във вигвами. А какво да кажем за пирамидалните конструкции в Египет? Нашите предци определено са били наясно как да строят и какви пропорции да спазват. И всичките тези конструкции са с кръгла или конусовидна форма, подобно на шестте къщички в Азарея. Въпросните дървени къщурки са разположени в кръг около малка пирамидална структура в центъра на селото. Според строителите въпросната конструкция създава условия за усилване на космическите сили с цел да се неутрализират вредните техногенни излъчвания. Освен това в къщите са поставени самородни планински кристали. Смята се, че тези скъпоценни камъни създават по-добра симбиоза между земната и космическата енергия. И още:

Снимка

„Това е малко екоселище, в което сме вкарали принципи от фън шуй, на ведическата наука за ситуиране на сградите и използване на терена, както и знанията за пирамидите” – обяснява Светослав Вълчев. „И ефектът е следният – човек, когато влезе тук, вижда че е интересно, нестандартно, красиво, но това е само външната форма. Най-интересното е, че хора, които прекарват по-дълго време, споделят, че се чувстват много добре, че усещат подобрение в здравословното си състояние. Ние сме подлагали нашите гости на различни изследвания на енергийното им поле и всички те показват, че се нормализира енергийната система на човек и започва мощно отпушване на енергийни меридиани на неговата т. нар. чакрова система. Всичко това е предпоставка за лечение на евентуални здравословни проблеми, на дисбаланси в организма и пр.”

Снимка

Азарея се намира край село Горно Трапе в сърцето на Балкана, далеч от големите градове и промишлени замърсители. Сутрин се събуждаш от строен птичи хор. През летните жеги тук е приятно и прохладно, а въздухът е пропит с аромата на борова смола. Наблизо криволичат горски пътеки, които разкриват красиви, недокоснати от човешка ръка планински кътчета. Освен това в селището се провеждат оздравителни семинари и курсове по природосъобразен начин на живот. Гостуват специалисти от цялата страна, за да изнасят лекции на различни теми. Хората се обучават на йога, бойни изкуства, медитативни практики, здравословно хранене… Идеята е не само да дойдеш тук, за да релаксираш сред красотите на Троянския Балкан, но и да научиш нещо за себе си и света, който те заобикаля. Само така ще преосмислиш житейските си приоритети и може би ще преодолееш инерцията, която те тегли неизвестно къде в инфарктното ти градско битие. А в наши дни все повече хора се отварят за такъв вид туризъм, при който се акцентира върху грижата за собственото здраве. Именно това е бъдещето, а не само „прескачане” от един жилищен бетонен комплекс в друг почивен бетонен комплекс и обратно – убеден е Светослав Вълчев. И допълва, че някои от гостите на екоселището преживяват истински душевен „катарзис” и поемат по нов житейски път, насочен към духовните ценности.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10