Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В хармония със Земята и небето – екоселище Азарея

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

Може ли древнокитайското изкуство фън шуй да подобри здравето ти и да те направи по-пълноценна и щастлива личност? Един от начините да разбереш това е ако отседнеш за няколко дни в сърцето на Троянския Балкан и по-точно в екоселище Азарея. Тук всичко е подчинено на естетиката, която привежда в хармония законите на Земята и небето или с думи прости, ще заживееш в съзвучие със себе си и околната среда. Така поне обещават стопаните на уникалното за страната ни експериментално селище.

Снимка

Азарея – името му е звучно, предполага се, че идва от езика на древните траки. С него нашите предци наричали съзвездието Голяма мечка, а самата дума означавала „сияйна, светеща, блестяща”. И наистина, погледнато отвисоко миниселото, с подредените в кръг къщички, странно наподобява разположението на звездите в съзвездието. Неволно съвпадение ли е това? Оказва се че не! Защото в Азарея нищо не е случайно. Всеки един детайл в него е съобразен с познанията на древните за съхранение на положителната енергия. Като се започне от самите къщички. „Чрез средствата на архитектурата и строителството създадохме място, което да въздейства на здравето, творческия потенциал и психиката на хората” – обяснява строителният инженер Светослав Вълчев, който стопанисва селото. Според него в голяма част от панелките, които обитаваме, преобладава бетонът и едроплощеният кофраж. Но се случва, строителният материал, от който са изградени домовете ни, да съдържа радиационни и други вредни за здравето ни частици, за които дори не подозираме. Затова често се чувстваме некомфортно в бетонените си клетки и изпитваме потребност да избягаме навън, сред природата. Стопаните на селището търсят решението именно в природата и най-вече от познанията на древните за енергийните връзки между Земята и небето.

Снимка

Прабългарите са живеели в шатри, ескимосите – в иглута, индианцте от Северна Америка – във вигвами. А какво да кажем за пирамидалните конструкции в Египет? Нашите предци определено са били наясно как да строят и какви пропорции да спазват. И всичките тези конструкции са с кръгла или конусовидна форма, подобно на шестте къщички в Азарея. Въпросните дървени къщурки са разположени в кръг около малка пирамидална структура в центъра на селото. Според строителите въпросната конструкция създава условия за усилване на космическите сили с цел да се неутрализират вредните техногенни излъчвания. Освен това в къщите са поставени самородни планински кристали. Смята се, че тези скъпоценни камъни създават по-добра симбиоза между земната и космическата енергия. И още:

Снимка

„Това е малко екоселище, в което сме вкарали принципи от фън шуй, на ведическата наука за ситуиране на сградите и използване на терена, както и знанията за пирамидите” – обяснява Светослав Вълчев. „И ефектът е следният – човек, когато влезе тук, вижда че е интересно, нестандартно, красиво, но това е само външната форма. Най-интересното е, че хора, които прекарват по-дълго време, споделят, че се чувстват много добре, че усещат подобрение в здравословното си състояние. Ние сме подлагали нашите гости на различни изследвания на енергийното им поле и всички те показват, че се нормализира енергийната система на човек и започва мощно отпушване на енергийни меридиани на неговата т. нар. чакрова система. Всичко това е предпоставка за лечение на евентуални здравословни проблеми, на дисбаланси в организма и пр.”

Снимка

Азарея се намира край село Горно Трапе в сърцето на Балкана, далеч от големите градове и промишлени замърсители. Сутрин се събуждаш от строен птичи хор. През летните жеги тук е приятно и прохладно, а въздухът е пропит с аромата на борова смола. Наблизо криволичат горски пътеки, които разкриват красиви, недокоснати от човешка ръка планински кътчета. Освен това в селището се провеждат оздравителни семинари и курсове по природосъобразен начин на живот. Гостуват специалисти от цялата страна, за да изнасят лекции на различни теми. Хората се обучават на йога, бойни изкуства, медитативни практики, здравословно хранене… Идеята е не само да дойдеш тук, за да релаксираш сред красотите на Троянския Балкан, но и да научиш нещо за себе си и света, който те заобикаля. Само така ще преосмислиш житейските си приоритети и може би ще преодолееш инерцията, която те тегли неизвестно къде в инфарктното ти градско битие. А в наши дни все повече хора се отварят за такъв вид туризъм, при който се акцентира върху грижата за собственото здраве. Именно това е бъдещето, а не само „прескачане” от един жилищен бетонен комплекс в друг почивен бетонен комплекс и обратно – убеден е Светослав Вълчев. И допълва, че някои от гостите на екоселището преживяват истински душевен „катарзис” и поемат по нов житейски път, насочен към духовните ценности.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15