Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 години бароков ансамбъл „Дивино соспиро“

БНР Новини
Бароков ансамбъл „Дивино соспиро“
Снимка: divinosospiro.org





Енрико Онофри, основателят на уникалния португалски ансамбъл от старинни инструменти „Дивино соспиро“ споделя – през 2006 г., по време на турне в Япония – своята естетика за изпълнение на старинна и барокова музика, за музика на Моцарт.
В музиката на Моцарт, която, според Онофри, е универсална, колкото немска, толкова и италианска, например, всяка от нациите, прилежащи на Алпите, открива своята душевност. Така и Онофри прочита сол-минорната симфония като италианец, но и като гражданин на света.
Първият концерт на състава е през 2001 година като форма на сътрудничество в концертен проект между Португалия и Италия. Три години по-късно започва неговата активната концертна дейност. В момента съставът е позициониран в културния център „Белем“ в Лисабон. Артистичен и музикален директор е Масимо Мацео, а главен ръководител е Енрико Онофри. Партньори в различни проекти са едни от водещите съвременни музиканти като Риналдо Алесандрини, Катя и Мирей Лабек, Кристина Плухар, Александрина Пендачанска, Киара Банкини и други.
Предаването предлага записи от репетиция на ансамбъла с Моцартови творби, както и цялата сол-минорна симфония. И още – записи от концерт на „Дивино соспиро“ на фестивала „Варненско лято“ през 2008 година.

26 август, от 19.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!