Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигаме ограда по цялата граница с Турция

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българското правителство ще издигне телена ограда по цялата сухоземна граница на България с Турция. Това каза за Радио България служебният премиер Георги Близнашки. „Изграждането на това съоръжение е една от допълнителните ни мерки за ограничаване на огромния бежански поток главно от Сирия, Ирак и Афганистан към Европа”, поясни той.

За миналата година на българските държавни граници са заловени над 11 хиляди нелегални имигранти, от тях почти 99% на сухоземната ни граница с Турция. Тенденцията е притокът да се увеличава, а това крие риск за националната сигурност на страната, сочи специалният доклад, изнесен на Националното съвещание на МВР. Проблемът е, че България е най-бедната страна в ЕС, но е първата страна-членка, граница на ЕС. И ако те получат хуманитарен статут или статут на бежанец, макар че искат да идат на Запад, по еврозаконите остават у нас.

България няма намерение да строи отбранителна ограда, а съоръжение за възпрепятстване на нелегално преминаващите границата, категоричен е служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. Това е много важно и с оглед икономия на средства за МВР. По предварителните разчети около 11,5 хиляди български полицаи извършват охраната по границата, а ограда по цялото й протежение ще намали броя на командированите служители на МВР от вътрешността на страната. И още, обоснова се министър Бакалов:

„Повярвайте ми, 2 оперативки вече правя и двете започват точно с това. Според мен с това ще се реши проблемът, а аз ще мога да освободя ресурс от полицаи, които сега са по границата, вместо вътре в страната. И така по съвсем нов начин да направим организацията в малките населени места, включително даже и в София и нашите курорти. Аз съм възложил задачата и главният секретар и той е започнал разработка на изграждане на такова цялостно съоръжение с интегрирано видео наблюдение по нашата граница. Така много по-малко хора ще бъдат ангажирани с охраната й срещу така да се каже „желаещи” да нарушат нашата граница.”

Срещу евентуална негативна реакция от ЕК заради намерението ни да вдигнем ограда по цялата ни граница с Турция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров се аргументира така:

„Нека първо да направим разликата. Става дума за възпрепятстващо съоръжение, а не е отбранително с някакво военно предназначение. Целта е недопускане на нарушаване и незаконно преминаване на границата. Това освен всичко друго е и състав на престъпление. Нашата граница има достатъчно гранични контролно-пропускателни пунктове. И който иска да дойде като бежанец, е добре дошъл да мине по съответните процедури. Що се касае до необходимостта от изграждане на такова съоръжение, ще ви дам един пример. 2 млн. лв. на месец струва командироването на нашите служители на границата. Това не е без пари, прищявка. Защото в момента по официални данни в Турция има над 1 милион потенциални нелегални емигранти и техният най-естествен маршрут минава през Република България. Вижте какво се случва в Африка, Близкия Изток, какво искаме за нашата държава. Ще ви дам и друг пример: 131 км е останалата сухоземна непокрита част от нашата граница. По груби сметки за направеното досега за 30 километровата граница отиват около 40 млн. лв. За 12 месеца обаче ние харчим за полицаите по границата 24 млн. лв. А освен това лишаваме така българските граждани от сигурност, полицейско присъствие, по-ефективна борба с контрабандата. Представяте ли си, ако целия този ресурс от 1200 човека, основно охранителен състав, го насочим най-малко по пътищата на България? Няма да остане непроверено нито едно моторно превозно средство. Защото ще има превенция по линия на катастрофи и пътно-транспортни произшествия. При товарните превозни средства също ще има по-голяма надеждност. Ще има по-малко контрабанда, по-малко ДДС-вериги за измами. Или реално с пари, разчетени за една година, ще решим проблемите си дългосрочно. Освен това няма да ни трябват толкова много служители за домовете на Агенцията за бежанци и на Дирекция „Емиграция“ към Гранична полиция. Тоест, ако искаме да инвестираме в бъдещето на децата ни, в бъдещето на държавата, трябва да вземем конкретни решения. Обратното решение е аз да прибера полицията от границата и да влезе този нелегален народ. Какво правим тогава? Аз предлагам това, което може да стане. Предстоят предпроектни проучвания, финансови обосновки, технически спецификации и съответни процедури. Трябва да изберем какво искаме.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Камъкът от Хирошима”

"Камък от Хирошима" представят в музея "Земята и хората"

В софийския музей "Земята и хората" днес отбелязват Деня на милосърдието, учреден, за да ни напомня за жертвите на ядрените бомбардировки, тероризма и войните. По традиция в този ден в зала "Гигантски кристали" се експонира "Камък от Хирошима" ...

публикувано на 06.08.24 в 07:05

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26