Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ спешно печата 60 млн. нови банкноти

Снимка: архив

Повишеното търсене на пари в брой – книжни и метални, в резултат на сътресенията в банковата система в последните месеци се изтъква от Българската народна банка като аргумент и причина за спешната й поръчка за отпечатването на 60 млн. нови банкноти с номинал 10, 20 и 50 лева. Това е два пъти повече от отпечатаните нови банкноти през миналата година.

Преди да вземат това решение, централните банкери сигурно добре са анализирали ситуацията, както и евентуалните последици върху поведението на гражданите и фирмите, които загубиха доста от доверието си във финансовата система на страната и в сигурността на търговските банки. Факт е обаче, че точно в разгара на кризата с неясен край около затворената и неликвидна Корпоративна търговска банка и несекващите зловредни слухове за проблеми в други банки в страната, едно подобно решение на БНБ привлича силно вниманието на обществеността. И започват да се задават въпроси, на които различни авторитети дават различни и противоречиви отговори, някои от които чисто спекулативни.

Ако приемем аргументите на БНБ за необходимостта от отпечатването на нови банкноти точно в този момент, е логично да се поинтересуваме за мащабите на планираната операция и за нейните възможни ефекти върху паричната система на страната.

Парите в обращение в страната са на стойност около 10 млрд. лв. или малко повече от 5 млрд. евро под формата на около 330 млн. банкноти. Най-много са двадесетолевките, които са 32% от всички хартиени пари в обращение.  След това най-масови са банкнотите от 10 лв., чийто дял е 20,45%. Останалите 50% се разпределят между банкнотите от 2, 5, 50 и 100 лв. Средностатистическата банкнота в България е на стойност 27,47 лв. Или, с други думи казано, стойността на новите банкноти може да бъде изчислена на около 1,648 млрд. лв., или 16% от всички книжни пари в страната. Увеличението не е пренебрежимо, но то по никакъв начин не може да предизвика някакъв ръст на инфлацията, както някои намекват. Защото просто инфлацията не зависи от обема на книжните пари в обращение, а от много по-сложни икономически фактори, свързани с търсенето и предлагането на различните пазари, производствените разходи, производителността на труда и т.н. Така че новите банкноти само ще улеснят паричния оборот, ще подменят износени и повредени купюри и ще попълнят стратегическите резерви на централната банка в момент на повишено търсене на книжни пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20