Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарите, чиято реколта е напълно пропаднала заради градушките, ще бъдат компенсирани

Снимка: БГНЕС
Собствениците на лозя, чиято реколта е напълно пропаднала заради дъждовното лято и градушките, ще бъдат компенсирани от държавата, каза министърът на земеделието Васил Грудев при откриването на гроздобера в село Черногорово. Гроздовата реколта тази година ще бъде с около 50 000 тона по-малко от миналогодишната, но това няма да повлияе на цените, категоричен е министърът.

Около 360 000 тона е очакваната гроздова реколта тази година, добита от 600 000 декара лозя. Двеста хиляди тона ще отидат за производство на вино във винарските изби. Останалото е за ракия, за износ и за домашна консумация, обясни при откриването на гроздобера директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

Годишната консумация на вино в България е 100 милиона литра, като само 5 милиона от тях са внос.  Въпреки по-лошата реколта тази година, у нас ще бъде произведено 140 милиона литра вино, тоест ще има и за износ. Сив сектор във винопроизводството у нас няма, категоричен е Коев. Ако част от  гроздето отива в сивия сектор, то е за ракия.

Любопитен детайл почти една трета от винарските изби у нас са или изцяло чуждестранни, или с чуждо участие. До края на годината ще бъдат открити 17 нови изби, 12 от тях чужди.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!