Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова възможност за моето бъдеще

БНР Новини
Снимка: validirane.mon.bg

Вече и в България всеки желаещ може да легализира и получи документ за придобити извън образователната система знания и умения по различни професии. Най-предпочитаните за момента са в сферата на туризма и услугите. Издадени са сертификати по 60 професии, като най-много са за готвачи, фризьори, оператори на компютър, автотранспортни техници и електромонтьори. Това стана факт в резултат на проекта „Нова възможност за моето бъдеще”, изпълняван от МОН и финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Той е на стойност над 5 800 000 лв. и има за цел да създаде и изпробва Система за идентифициране и признаване на неформално и самостоятелно придобити знания, умения и компетентности.

Как изглеждат резултатите от проекта в цифри?

Разработени са 42 учебни програми, над 1000 са обучените консултанти и изпитващи, над 10 000 души са информирани за възможностите да валидират своите знания, придобити в практиката, а 979 вече са получили своите сертификати. Основната мотивация на хората, които са решили да си извадят документ, е желанието по-лесно да си намерят работа или да „бетонират” позициите си в настоящата, като повишат своята квалификация. Най-често това са мъже и жени на възраст между 35 и 44 години, със средно образование. Интересен е също фактът, че над 60 процента имат работа, т.е. не са притиснати от обстоятелствата при взимането на подобно решение.

„Валидирането на знанията повишава мотивацията на хората и поддържа тяхното желание да подобряват квалификацията си, улеснява трудовата им мобилност, усъвършенства процеса на подбор на персонал от страна на работодателите” – изтъква Емилияна Димитрова, ръководител на проекта и председател на УС на Националната агенция за професионално образование и обучение. „Също така това позволява по-голяма обективност при оценяването на персонала и осигурява по-ефективно използване на системите за диференцирано заплащане на труда. По този начин още се намаляват времето и разходите за придобиване на съответната професионална квалификация чрез надграждащо обучение.”

Придобиването на документ за усвоените в практиката знания ще спомогне за повишаване на жизнения стандарт на хората и ще изсветли икономиката, смята Емил Димитров от КТ „Подкрепа”. Синдикатът, както и работодателски организации, са партньори по проекта.

„От една страна дава възможност на безработните, много от които са дълготрайно без работа, да не минават през дългите курсове за получаване на квалификационна степен по конкретна професия, при условие, че вече могат да я упражняват” – пояснява той. „По-лесно могат да се включат в пазара на труда и получавайки информация за това какво се търси в момента, преценявайки своите възможности и знания, които са придобили, да ги документират и да се реализират по този начин. Да не говорим, че това спестява средства и на всички нас, като данъкоплатци на държавата.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасяме най-много сирена и извара за Гърция, Великобритания и САЩ

В периода януари-април 2024 г. основният ни износ на сирена и извара е бил към Гърция (882 т, или спад от -48,6% спрямо същия период на 2023 г.), Обединеното кралство (871 т, или ръст от 22,1%) и САЩ (844 т, ръст от 22,1%). Това показва справка на..

публикувано на 14.08.24 в 16:53

Доходите изпреварват разходите на българските домакинства с 390 лева

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2024 г. е 3 216 лв. и нараства с 20.5% спрямо същия период на 2023 г., показват данните на НСИ. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна..

публикувано на 14.08.24 в 16:51

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00