Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава да очаква високоотговорен ресор в новата ЕК

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След консултации до последния момент извънредното заседание на Европейския свет утвърди в събота вечер кандидатурите на полския премиер Доналд Туск за председател на Европейския съвет и на италианския външен министър Федерика Могерини за върховен представител на ЕС за външната политика. За втория пост българската страна бе номинирала досегашния си еврокомисар Кристалина Георгиева, но, както можеше да се очаква, при избора надделяха аргументите за баланс между основните политически семейства във върха на ръководството на ЕС. Туск бе подкрепен от Европейската народна партия /ЕНП/, а Могерини от Партията на европейските социалисти. Ако Георгиева беше предпочетена пред Могерини, ЕНП би получила неприемливо предимство. Дебатът за попълване на състава на Европейската комисия продължава в следващите дни. Българската страна вече изрази очакване, че кандидатът й ще получи ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата комисия. Кристалина Георгиева има сериозни шансове за това. Нов мандат в ЕК след успешния първи като комисар по бедствията, авариите и реакциите при кризи би било важно предимство за нея, тъй като благодарение на натрупания опит в общуването с европейските институции предполага бърз старт в очакваните й нови отговорности. Не на последно място, Георгиева е един доказан и признат професионалист не само в ЕК.

Коя всъщност е тя?

Кристалина Георгиева е икономист, специалист по въпросите на устойчивото развитие. Била е вицепрезидент на Световната банка /СБ/ от март 2008 г. до февруари 2010 г. Всъщност работи в банката от 1993 г. и минава през редица постове, преди да стигне престижната позиция. Била е главен икономист по околна среда за Европа, Средна Азия и Северна Африка, директор на отдел „Околна среда“ за източноазиатския и тихоокеанския регион, директор на стратегическите операции във вицепрезидентството за устойчиво развитие. От март 2008 г. като вицепрезидент на СБ тя отговаря за връзките между изпълнителните директори и мениджмънта на институцията.

Кристалина Георгиева беше номинирана и избрана за еврокомисар от България след неуспешното представяне на предишния й кандидат за поста, като встъпи в длъжност на 9 февруари 2010 г. с одобряването на комисията „Барозу ІІ“ от Европарламента. През октомври 2010 г. тя бе номинирана за престижната награда „Еврокомисар на годината“ от влиятелното издание за европейска политика „Юръпиън Войс“ - част от медийната група на британското списание „Економист“.

Родена е на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Университета за национално и световно стопанство в българската столица и е специализирала в Масачузетския технологичен иститут, както и в London School of Еconomics. Била е гостуващ лектор в редица университети по целия свят. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж на САЩ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наднорменото тегло е проблем, на който може да се намери решение

"Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите. Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора, но дали това е така" - казва Десислава Христозова, която е автор на книга за проблемите..

публикувано на 03.08.24 в 09:35
Седете рилски езера планина Рила

Честваме най-високата българска планина - Рила

На 3 и 4 август отбелязваме ежегодния Празник на Рила планина. Той води началото си от 1925 година и се чества в първите дни на август. Всяка година в тези дни по красивите рилски склонове се събират хиляди любители на планината от страната и..

публикувано на 03.08.24 в 09:15

Горещо време на места с превалявания в събота

В събота , 3 август, над западната половина от страната и Лудогорието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Над крайните източни райони ще бъде..

публикувано на 02.08.24 в 19:40