Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникални икони в криптата на катедралния храм „Свети Александър Невски”

БНР Новини
12
Снимка: Деяна Борисова

Уникална колекция от етиопски икони ще бъде изложена в криптата към храм-паметника „Свети Александър Невски” по повод юбилея на Музея за християнско изкуство догодина. Експонатите, които се съхраняват във фонда на музея досега не са били показвани. Още през 80-те години на миналия век Министерството на външните работи дарява иконите и свитъците, които ще бъдат видени от посетителите.

Снимка

Популярен ли е Музеят на християнското изкуство и има ли посещаемост, разказва доц. Ралица Русева – главен уредник на музея и член на Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките:

„Ние представяме цялостно българското културно наследство. Няма официална делегация, която идва в България, от президент, през най-известни писатели и културни дейци от цял свят, които да не са посетили криптата. Не само практикуващи православни християни, а и жители от цял свят с различни вероизповедания, идват да разгледат експонатите.”

Снимка

Що се отнася до реставрацията, някои от предметите са били в окаяно състояние. Но с помощта на лабораторията на Националната художествена галерия и реставраторите на икони в нея, сега те изглеждат добре.

Снимка

„Най-старата икона на дърво е „Иисус Пантократор”. Тя всъщност се превърна в три икони, заради сложната й реставрация” – споделя още доц. Ралица Русева. „Експонатът е от края на XI век. Най-старото произведение в криптата е фрагмент от стенопис, който датира от V век. Също така малка керамична икона от Преслав, която е от края на IX-X век. Eкспозицията обхваща периода V до края на XIX век.”

Снимка

Какво точно ще включват честванията – разказва отново доц. Ралица Русева:

„В момента приготвяме патронажа, но празненствата ще започнат от следващата година. Първата изложба ще бъде с възможно най-представителните произведения – шедьоври на църковното изкуство, които бележат отделните средновековни периоди. Те не се намират понастоящем в криптата. Следващата експозиция ще бъде етиопско християнско изкуство, т.е. ще представим една напълно непозната страна и част от християнството. Освен това, ще изготвим специален сайт на криптата. Основната цел е да бъде издаден каталог, който да представя колекцията, която се съхранява и обогатява всяка година вече половин век.”

Снимки: Деяна Борисова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Асеновата крепост, обвита в мистика и легенди

Върху самотен рид, надвесил сянката си над река Асеница, се извисявала труднопристъпна крепост. Там, на високото, при страховитите скали, пристан намирали траки, римляни, византийци, западноевопейци, българи, османци. Една Бъдни..

публикувано на 23.12.19 в 09:20

Марцианопол – градът с изумителните римски мозайки

Край един от девненските карстови извори в римската провинция Долна Мизия (Moesia inferior) спрял император Траян (Marcus Ulpius Trajanus, 98 –117 г.) с войската си. Сестра му Марция изпратила слугинята да донесе вода, но за зла участ тя изтървала..

публикувано на 15.12.19 в 08:00

10 години Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“

През 2000 г. археологът д-р Георги Китов и екипът му откриват в могилата Рошава чука, край хасковското село Александрово, тракийска гробница от IV в. пр.Хр. С високата си художествена стойност, стенописите и архитектурата й я отличават от всички..

публикувано на 15.05.19 в 15:42