Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е денят на БНР на празниците на изкуствата "Аполония"

| обновено на 03.09.14 в 15:29
10
Снимка: Булфото

Снимка БулфотоДнес е Денят на Българското национално радио на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол. Открити студиа, литературно четене и голям концерт на Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев и солист Васил Петров – са част от програмата на специалния радиоден.

Специален радиоден се организира за първи път на Празниците на изкуствата "Аполония". Той е посветен на 80-годишнината на БНР. Жителите и гостите на града ще могат да видят пред Амфитеатъра в Созопол оригиналната артинсталация "Радиото", както и фотоизложба, която представя в кадри историята на обществената медия.

Изключителна история, 80-годишна, и ако ние заедно, вие, ние, които работим в Националното радио, успеем да добавим няколко редчета в тази 80-годишна история, това ще бъде прекрасно и трябва да се чувстваме щастливи, каза генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Ефирът е навсякъде и ние се стремим, наистина се стремим и успяваме, поне засега, така ще бъде и следващите 100-200 години, не само да владеем ефира, но и да го предоставяме на слушателите по най-добрия начин. Ако някой от слушателите може да ме подсети за друго радио, което по този начин достига и общува със своите слушатели, както се казва, ръка за ръка, очи срещу очи и думи с думи, нека да ми съобщи, за да знаем, че не сме единствени в света, но засега според мен сме единствени в света.

Снимка БулфотоАвтори, които работят в Радиото, ще четат свои творби пред Амфитеатъра. Идеята е да покажем как БНР създава изкуство, каза известният радиоводещ Силвия Чолева: Да могат да слушат хората, които минават, да се спрат, да видят, да чуят. Мисля, че 7-8 души ще бъдем. Това, което всеки ще представи, е по 1-2 свои стихотворения.

На сцената на Амфитеатъра от 21 часа е концертът на Биг бенда на БНР. На него ще бъдат представени най-новите песни от последния албум на Васил Петров. Той обясни какво точно ще могат да чуят хората довечера: Една тема от сферата на хардрока, която е много популярна, обичана от много най-различни хора с различни вкусове. На Дейвид Ковърдейл и Ричи Блекмор, написана, която е в много специалния аранжимент на Антони Дончев, ще могат да чуят хората. Също и други филмови теми – филмова музика на Мишел Льогран, на Хенри Мансини, както и съвсем нови неща от моя репертоар, които са част от съдържанието на албума, по текстове и музика на български автори.

Разговора на Петя Янакиева с Радослав Янкулов, Васил Петров, Антони Дончев и Силвия Чолева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия