Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 хиляди първокласници от социално слаби семейства в Пловдив ще получат еднократна помощ

берковица първокласници открит урок второ основно училище
Снимка: Петя Генова
Над 2 хиляди първокласници от социално слаби семейства в Пловдив ще получат  еднократна помощ  от 250 лева.  От Агенцията  "Социално подпомагане", където се приемат документите за отпускане на средствата уточняват, че крайният срок е 30 септември.

Право на помощ имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище, като средно месечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молбата, трябва да е по-нисък или равен на 350 лева, подчерта директорът на Агенция "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева:

До този момент 1510 са подадените молби, от които 1300 са за отпускане. Нека да напомним, че до края на септември е срокът. Има още малко време. Всички, които не са се възползвали да подадат молба, нека да побързат.

В момента в социалните служби се приемат и декларации за отпускане на помощи за отопление за предстоящия зимен сезон.

От началото на кампанията, която в момента е точно по средата, тъй като започна преди два месеца и приключва на 31-ви октомври, са подадени 4222 молби. Необходимите документи, разбира се, са молба-декларация, задължително трябва да се носи нотариалния акт на жилището, платени последни сметки, особено когато се кандидатства за еленергия. Задължително хората трябва да знаят, че ако са продавали или прехвърляли имот през изминалите пет години, нямат право на това подпомагане, както и ако имат някаква фирма на свое име.

Размерът на помощта за отопление е 328 лева общо за петте месеца на целия отоплителен сезон.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!