Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди 40 години е открита АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: kznpp.org

Преди 40 години е открита единствената в страната ни атомна електроцентрала - тази в Козлодуй. Празникът за годишнината днес събира заедно стотици енергетици.

На този ден преди 40 години с пускането на първия ядрен реактор у нас е открита АЕЦ "Козлодуй". Осем години по-рано спогодба с тогавашния Съветски съюз поставя началото на ядрената ни енергетика. Три години по-късно е направена първата копка, а на следващата година започва мащабното строителство, в което участват над 100 000 монтажници и строители. Пет години е срокът, през който на гола поляна край Козлодуй е изградена и пусната да произвежда ток първата ядрена централа у нас и в Югоизточна Европа.

Професионалният път на Атанас Койчев се припокрива напълно с историята на Централата:

Дойдох като млад инженер по разпределение, при условие че имах възможност да избирам и други места, но тогава идеализмът беше над всичко и избрах младежки национален обект - АЕЦ "Козлодуй". И от този период нататък съм работил непрекъснато в атомната централа. Беше време на някакъв идеализъм. Аз съм от друго поколение. Поколение, което израсна и в по-бедни години, поколение, което изпитваше удоволствието от работата. Нищо лошо за новите времена, просто е различно. Понеже съм започнал работа на Първи блок, до Четвърти блок, най-тъжно беше спирането на тези блокове, защото бяха спрени много рано, защото можеше още много време да работят, не бяха отслужили нормалния срок на служба, но... политици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!