Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови европейски правила формират БВП на България

След препоръки от ЕК, от септември Националния статистически институт на България ще трябва да включва в Брутния вътрешен продукт на страната и доходите от т.нар. скрити дейности. От 2010 г. насам много скрити дейности се взимат предвид и са част от БВП на държавата. Обикновено делът им е не по-голям от 13%, а в понятието сива икономика се включват явления като „куфарна” търговия, работещи без договор, получаване на бакшиши и доходи в натура.

Новост от тази година ще е включването на данни за проституцията и разпространението на наркотици. Практиката в някои европейски страни показва, че с тях номиналната стойност на БВП се повишава с от 2 до 6%. Новите правила се внедряват вече в Националната статистика на България, тъй като от първи октомври тя започва да отчита БВП по нова методология, т.нар. „Европейска система от сметки 2010”. Изискването е в сметките да бъдат включвани по-широка група данни за скритата икономика. Това съобщи на пресконференция Елка Атанасова – шеф на дирекция „Макроикономическа статистика” в НСИ. Тя поясни, че институтът няма да прави отделни статистически изследвания за наркотиците и проституцията, а ще използва информация, подадена от национални и международни институции. Първите оценки вече са разработени и те ще бъдат оповестени скоро. Освен за проституцията и наркотиците, ще се събират данни и за т.нар. „условна рента”. Има се предвид оценката на жилищата, в които живеят собствениците. Предстои да се изследват и нови аспекти на доходите в натура. В тях се включват разходите на работодателя в полза на наетите за мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна и т.н.

Какво представлява „условната рента” и защо тя е важен компонент при сравняване на живота на гражданите в ЕС, Елена Бакалова – държавен експерт в НСИ, обяснява:

Оценката е нужна, защото бившите социалистически страни, като нашата, имат много висок дял на хора, които живеят в собствените си жилища. Почти няма база за сравнение със западните страни. Там живеещите в собствено жилище са около 45%, докато при нас достига до 96%. За да има сравнимост между страните се приема, че собствениците трябва да бъдат оценени с действителен наем т.е., колко ние бихме платили, ако живеем под наем. Тази сума се включва в БВП във всички европейски държави. До 2005 г. се правят различни опити да се намери начин да бъде направена тази оценка за различните страни. Тогава е създаден регламент, който по точно определя как да се изчислява „условния наем”. Препоръката към България на ЕК е да се включи преброяване дори на гаражните клетки, притежавани от домакинствата и да се определи и за тях стойност, която да се добави към „условния наем”. Така се повдига стойността на жилищния фонд, притежаван от домакинствата. Новото изискване трябва да бъде внедрено в практиката, защото официално вече се работи по новата методология, утвърдена от ЕК” – обяснява експертът от НСИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е представена в туристическо изложение във Франция

България ще участва в започващото днес Международно туристическо изложение “Интернешънъл Френч Травъл Маркет“ (International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2024”, което ще продължи до 19 септември. Участие на информационния щанд на страната ни, който..

публикувано на 17.09.24 в 06:10
Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети..

публикувано на 16.09.24 в 15:41

Българският патриарх Даниил благослови децата за новата учебна година

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отправи окръжно послание за новата учебна година към учители, ученици и родители. В посланието си "с отеческа любов и архипастирско благословение“ Негово Светейшество благопожелава " новата учебна година..

публикувано на 16.09.24 в 13:00