Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Аспарухово" излязоха на протест пред Община Варна

Снимка: БГНЕС

Жители на варненския квартал "Аспарухово" се събраха на протест пред сградата на кметството. Според тях няма яснота за бъдещето на евакуираните хора от пострадалите от наводнението къщи, както и какъв ще е редът за настаняване в социалните жилища, които общината ще строи в района. 

Хората сериозно се съмняват, че въпросните жилища ще бъдат само за тях, макар че от Община Варна днес съобщиха, че всъщност проектът за 30-те социални жилища ще бъде само за "Аспарухово". Хората нямат доверие в тази информация. 

Недоволните са хора от района на най-пострадалите улици "Моряшка", "Гривица", "Кирил и Методий". Те казаха, че почти нищо не се е променило от бедствието насам - продължават да дишат прах, улиците им не са почистени, че има още дупки по пътищата, улица "Злетово" е в окаяно състояние, например, и искат от общината бързи действия и яснота има ли средства и ако има, как точно се изразходват. 

Единият от протестиращите каза, че иска да види тук на входа на районната администрация списък със средствата, които са дадени досега за различни дейности, свързани с погасяване щетите от бедствието. Да знае точно какво е направено до този момент, защото идва есен, идва зима, и хората се опасяват, че отново ще почнат дъждове и може да се повтори, ако не същата, то поне подобна трагедия. Протестиращите поставят и въпроса какво ще стане с евакуираните, които са напуснали жилищата си. Заместник-кметът Радослав Коев каза, че ще търси изход за тях, че ще им плащат наеми евентуално, и че ще могат да ползват фургоните поне за известно време за зимния период.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!