Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20-ата Седмица на съвременното изкуство започва в Пловдив

Снимка: Петя Генова

Тази вечер в Пловдив се открива 20-ото издание на Седмицата на съвременното изкуство. В пространството на Баня "Старинна" 14 автори от България и чужбина представят своите творби, обединени от мотото "Несъгласие”.

През пролетта на 1995-а група художници "окупират” изоставената Баня "Старинна" и организират първата Седмица на модерните изкуства. 

След 20 години оценката ни е, че постигнахме много, но оставаме несъгласни с реалностите, които ни заобикалят, казва Емил Миразчиев от Сдружението "Изкуство днес”.

Отличаващо в този проект е това, че тук в този проект можете да видите една доста богата палитра от изразни средства и артисти на различно поколенско ниво. Затова мащабът на различията на посланията и изразните средства е доста богат и доста характерен за това, което се случва в момента в съвременното изкуство.

Кураторът на изложбата Яра Бубнова подчертава, че в селекцията на авторите и творбите е била водена от няколко актуални и специфични за България теми:

Това са отношенията между половете и законовата логика на тяхното съществуване в страната - това са разводите, това са и гей браковете. Това са взаимоотношенията с историята, паметниците, официалната ни история, която толкова трудно се поддава на критика и преработка. Избори, резултатите от тези избори. Това е критика към различен тип институции, които съществуват в нашето общество, институциите, които, естествено, са свързани с упражняване на някаква власт. 

Със своето недоволство от случващото се в Украйна в Седмицата на съвременното изкуство участва и художничката Лада Наконечна от Киев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!