Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна предизборната кампания в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Започна кампанията за предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, които ще се произведат на 5 октомври 2014 г. До тях се стигна заради неустойчивостта и разпадането на управляващото мнозинство в предишния парламент БСП-ДПС-„Атака” в резултат от над едногодишни антиправителствени протести и ниско доверие в т.нар. експертен кабинет на Пламен Орешарски.

Съгласно Изборния кодекс предизборната кампания продължава точно един месец преди датата на вота и завършва ден преди провеждането му, защото тогава е денят за размисъл и е забранена всякаква пропаганда. Право да участват в битката за властта на предстоящите избори получиха общо 18 партии и 7 коалиции, представляващи целия политически спектър в страната, от най-ляво до най-дясно. Резултатите от проучванията на различните социологически агенции в навечерието на предизборната кампания сочат, че рязка промяна в статуквото не се очаква. Като цяло разположението на основните политически сили от последните години се запазва. Партия ГЕРБ остава водеща със значителна преднина пред следващата я лява коалиция около БСП и постоянният балансьор досега – ДПС. Според социологическите прогнози те със сигурност влизат и в следващото 43-то Народно събрание. От партиите в предходния парламент 4-процентната бариера за влизане в НС вероятно няма да може да прескочи само националистическата партия „Атака“.

Данните сочат, че в бъдещия парламент биха могли да влязат между 4 и 7-8 партии. Сред тях, освен водещите три партии, са още Реформаторският блок и „шарената“ коалиция около партия „България без цензура“, които получиха добри резултати на изборите за Европейски парламент през май т.г. Възможност да прескочат бариерата имат също новата лява партия АБВ (Алтернатива за българско възраждане) и патриотичният съюз НФСБ-ВМРО. От това не се променя съществено политическата картина у нас, смятат експертите към момента. Но се очертава по-ясно противоборство ляво-дясно, както и опит за промяна на т.нар. български етнически модел чрез включване на повече кандидат-депутати мюсюлмани в листите на останалите български партии извън традиционния им представител ДПС. Последната дума за състава на бъдещия парламент обаче ще дадат на 5 октомври българските избиратели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05