Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дни на камерната музика” в Габрово

Снимка: архив

От 8 до 16 септември в град Габрово ще се проведе XXXVIII издание на фестивала „Дни на камерната музика”. Подробности научаваме от музикалния му директор – диригента Иван Стоянов:

„Тази година афишът е богат, като основната идея в него е да покажем взаимодействието между различните жанрове. Постарали сме се да подадем ръка на джаз, поп, дори и рок музиката. Всичко ще бъде поднесено с вкус и на високо ниво, като опит да погледнем от друг ъгъл към музикалното изкуство. Наред с родните изпълнители, сме поканили артисти от Русия, Турция, Румъния, Южна Корея, Швейцария и Канада. В три вечери ще представим класика, джаз и фолклор. „Барок и джаз” е програмата, която ще изнесат Антони Дончев – пиано и Валентин Геров – виола. За първи път на фестивала в Габрово ще участва вокален ансамбъл „Спектрум”, който със своите изпълнения се вписва чудесно в нашата идея. Концертът със солист Йълдъз Ибрахимова, е в памет на Манол Цоков – джаз пианист и диригент на оркестър „Габрово”. В него ще бъдат представени пиеси и на екстравагантния авангардист Джон Кейдж – американски композитор, философ, поет, художник… Саксофонен квартет „Квазер” от Канада ще изпълни композиции от поливалентния Франк Запа. По традиция имаме и съпътстваща фестивала изложба. Тази година е документална и е на младата Росина Пенчева. Тя ще направи сесия, за да покаже как се подготвя една фотографска изложба. Затова носи и името „Работно заглавие”. Публиката „ще влезе” в нейната творческа лаборатория.”

В концерт от фестивала ще участва габровската цигуларка, която от години живее и работи в Лондон – Деворина Гамалова. „Това е една изключителна личност, която години наред подкрепя талантливи български деца” – казва Иван Стоянов. „Тя често свири на Габровския фестивал, защото поднася интересни проекти. Тази година с нейно участие ще бъде изпълнена творбата на Красимир Тасков „Балада за пиано, виола и цигулка”. В концерта има акцент върху музиката на ХХ век.”

Традиция е голяма част от репертоарния спектър на Габровски камерен оркестър, както и участието на гостуващите изпълнители, да бъдат определени от публиката. На всеки концерт тя попълва анкетни карти. „Благодарение на това чести наши гости са проф. Минчо Минчев, цигулка, и Камерен ансамбъл „Софийски солисти” – казва Иван Стоянов. Именитият ни цигулар на 1 септември изнесе концерт с младия Евгени Божанов, лауреат на най-престижните международни конкурси за пианисти. В отделна вечер проф. Минчев ще представи участниците в своя международен майсторски клас в Габрово. „Дни на камерната музика 2014” завършват с изпълнение на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05