Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дни на камерната музика” в Габрово

Снимка: архив

От 8 до 16 септември в град Габрово ще се проведе XXXVIII издание на фестивала „Дни на камерната музика”. Подробности научаваме от музикалния му директор – диригента Иван Стоянов:

„Тази година афишът е богат, като основната идея в него е да покажем взаимодействието между различните жанрове. Постарали сме се да подадем ръка на джаз, поп, дори и рок музиката. Всичко ще бъде поднесено с вкус и на високо ниво, като опит да погледнем от друг ъгъл към музикалното изкуство. Наред с родните изпълнители, сме поканили артисти от Русия, Турция, Румъния, Южна Корея, Швейцария и Канада. В три вечери ще представим класика, джаз и фолклор. „Барок и джаз” е програмата, която ще изнесат Антони Дончев – пиано и Валентин Геров – виола. За първи път на фестивала в Габрово ще участва вокален ансамбъл „Спектрум”, който със своите изпълнения се вписва чудесно в нашата идея. Концертът със солист Йълдъз Ибрахимова, е в памет на Манол Цоков – джаз пианист и диригент на оркестър „Габрово”. В него ще бъдат представени пиеси и на екстравагантния авангардист Джон Кейдж – американски композитор, философ, поет, художник… Саксофонен квартет „Квазер” от Канада ще изпълни композиции от поливалентния Франк Запа. По традиция имаме и съпътстваща фестивала изложба. Тази година е документална и е на младата Росина Пенчева. Тя ще направи сесия, за да покаже как се подготвя една фотографска изложба. Затова носи и името „Работно заглавие”. Публиката „ще влезе” в нейната творческа лаборатория.”

В концерт от фестивала ще участва габровската цигуларка, която от години живее и работи в Лондон – Деворина Гамалова. „Това е една изключителна личност, която години наред подкрепя талантливи български деца” – казва Иван Стоянов. „Тя често свири на Габровския фестивал, защото поднася интересни проекти. Тази година с нейно участие ще бъде изпълнена творбата на Красимир Тасков „Балада за пиано, виола и цигулка”. В концерта има акцент върху музиката на ХХ век.”

Традиция е голяма част от репертоарния спектър на Габровски камерен оркестър, както и участието на гостуващите изпълнители, да бъдат определени от публиката. На всеки концерт тя попълва анкетни карти. „Благодарение на това чести наши гости са проф. Минчо Минчев, цигулка, и Камерен ансамбъл „Софийски солисти” – казва Иван Стоянов. Именитият ни цигулар на 1 септември изнесе концерт с младия Евгени Божанов, лауреат на най-престижните международни конкурси за пианисти. В отделна вечер проф. Минчев ще представи участниците в своя международен майсторски клас в Габрово. „Дни на камерната музика 2014” завършват с изпълнение на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15