Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да имаш силни корени, за да цъфтиш – джаз певицата Влада Томова и нейните музикални приключения

Влада Томова на представянето на албума „Балкански приказки”
Снимка: предоставена от изпълнителката

Музиката, и по-специално джазът отвежда Влада Томова в известния колеж „Berklee College of Music” в Бостън. Там, далеч от родината си тя преоткрива за себе си българския фолклор. Започва да слуша записи на „Мистерията на българските гласове”, да се учи от народните певици Янка Рупкина и Кремена Станчева. И представя пред колеги и приятели своя поглед към фолклора ни. „Мисля, че корените са в основата на същността на човека и върху тях трябва да градим”. Тези думи на Влада Томова имат своето реално измерение – „Балкански приказки”. През септември албумът бе представен в Дюкян Меломан в София и на винил. Минути преди събитието Влада Томова разказа специално за Радио България:

„Аз съм израснала с плочите на любимите изпълнители на баща ми и затова се зарадвах на възможността да имам на винил собствения си албум. В него влизат и две пиеси, които не присъстват в оригиналния диск. Те не са балкански, но в мой аранжимент имат такъв привкус. Едната е по тема на Стинг („They Dance Alone”), а другата – „Fado Mãe” е на една от звездите на португалското фадо Dulce Pontes. Самата колекция „Балкански приказки” е с песни, събирани години наред. Дълго време ги обработвах заедно с ансамбъла ми в Бостън, а след това и в Ню Йорк, където ги записах. Една от първите, които запях бе за Димянинка, която водела коня си. Тя се оглеждала във водата и харесвала отражението си. Това ми е любима песен.”

В албума Влада Томова е включила и гръцката „Августос”, кюрдската народна „Лейли”, както и руския цигански романс „Навечерняя”. И обобщава: „Живеейки далеч от родината си намирам сродни души, които идват от различни краища на Балканите. Ние се чувстваме като братя, поздравяваме се с „Комшу”. Наред с песните, включих и характерни инструменти от тези страните. Радвам се, че винаги когато ги изпълнявам получавам прекрасни и топли отзиви от публиката. Нашите ритми привличат и зареждат хората. Не случайно в САЩ има голям интерес към фолклора ни. Във вокално-инструменталните ми ансамбли освен мен няма други българи. Някои са от Америка, други – от Израел, Швейцария, Гърция. Те влагат в пиесите ни своя заряд, музикален опит и чувствителност. Заедно правим етно музика. Обичам автентичния фолклор. Много важно е да го пазим, но е хубаво и да намираме къде той се преплита, къде има заемки от музиката на другите народи. Изцяло върху българската народна песен е съсредоточена работата ми с женския фолклорен хор „Ясни гласове”. Щастлива съм, че в момента имам петнайсет певици, пет са от България, а останалите от Америка, Полша, Русия и Австрия. Съставът е прекрасен и се надявам догодина да гостуваме на националния събор на българско народно творчество в Копривщица.”

Влада Томова е емоционална, на сцената и в живота. „Всеки ден носи вълнуващия дар на изненада, близост, откритие” – казва тя и ни представя още едно кътче от своя музикален свят. Това е първият съвместен проект на Влада със съпруга й, американския композитор и китарист Chris Rael. На акустичните репетиции присъства и малкият им син, който се влюбва в перкусиите, а днес вече на 4 години знае и пее песните от албума „Лазарска роза”.





Снимка„Лазарска роза” е един красив албум – разказва Влада Томова. Той включва сефарадски песни – музиката на испанските евреи, които са се заселили около Средиземноморието и Балканите. В диска са обработени за ансамбъл от инструменти от различни краища на света. Идеята и аранжиментите са на моя мъж Крис. На корицата е снимка на роза, част от букет, който той ми подари. Оставих я във ваза и тя сякаш „възкръсна” – пусна корени, посадих я, порасна, цъфна, дори с три цвята едновременно… За съжаление не знаех, че трябва да отрежа цветове, защото корените на толкова младо растение още не са укрепнали. Както и на всеки един човек, това е добър аналог – първо трябва да имаш силни корени, тогава можеш да летиш нагоре и да цъфтиш. В този смисъл двата албума „Балкански приказки” и „Лазарска роза” за мен са връщани към корена и утвърждаване. Така се чувствам готова за нови цветове. Пожелавам на всички слушатели на Радио България, да се чувстват свободни, да мечтаят и да летят по всеки един възможен начин.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05