Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да имаш силни корени, за да цъфтиш – джаз певицата Влада Томова и нейните музикални приключения

Влада Томова на представянето на албума „Балкански приказки”
Снимка: предоставена от изпълнителката

Музиката, и по-специално джазът отвежда Влада Томова в известния колеж „Berklee College of Music” в Бостън. Там, далеч от родината си тя преоткрива за себе си българския фолклор. Започва да слуша записи на „Мистерията на българските гласове”, да се учи от народните певици Янка Рупкина и Кремена Станчева. И представя пред колеги и приятели своя поглед към фолклора ни. „Мисля, че корените са в основата на същността на човека и върху тях трябва да градим”. Тези думи на Влада Томова имат своето реално измерение – „Балкански приказки”. През септември албумът бе представен в Дюкян Меломан в София и на винил. Минути преди събитието Влада Томова разказа специално за Радио България:

„Аз съм израснала с плочите на любимите изпълнители на баща ми и затова се зарадвах на възможността да имам на винил собствения си албум. В него влизат и две пиеси, които не присъстват в оригиналния диск. Те не са балкански, но в мой аранжимент имат такъв привкус. Едната е по тема на Стинг („They Dance Alone”), а другата – „Fado Mãe” е на една от звездите на португалското фадо Dulce Pontes. Самата колекция „Балкански приказки” е с песни, събирани години наред. Дълго време ги обработвах заедно с ансамбъла ми в Бостън, а след това и в Ню Йорк, където ги записах. Една от първите, които запях бе за Димянинка, която водела коня си. Тя се оглеждала във водата и харесвала отражението си. Това ми е любима песен.”

В албума Влада Томова е включила и гръцката „Августос”, кюрдската народна „Лейли”, както и руския цигански романс „Навечерняя”. И обобщава: „Живеейки далеч от родината си намирам сродни души, които идват от различни краища на Балканите. Ние се чувстваме като братя, поздравяваме се с „Комшу”. Наред с песните, включих и характерни инструменти от тези страните. Радвам се, че винаги когато ги изпълнявам получавам прекрасни и топли отзиви от публиката. Нашите ритми привличат и зареждат хората. Не случайно в САЩ има голям интерес към фолклора ни. Във вокално-инструменталните ми ансамбли освен мен няма други българи. Някои са от Америка, други – от Израел, Швейцария, Гърция. Те влагат в пиесите ни своя заряд, музикален опит и чувствителност. Заедно правим етно музика. Обичам автентичния фолклор. Много важно е да го пазим, но е хубаво и да намираме къде той се преплита, къде има заемки от музиката на другите народи. Изцяло върху българската народна песен е съсредоточена работата ми с женския фолклорен хор „Ясни гласове”. Щастлива съм, че в момента имам петнайсет певици, пет са от България, а останалите от Америка, Полша, Русия и Австрия. Съставът е прекрасен и се надявам догодина да гостуваме на националния събор на българско народно творчество в Копривщица.”

Влада Томова е емоционална, на сцената и в живота. „Всеки ден носи вълнуващия дар на изненада, близост, откритие” – казва тя и ни представя още едно кътче от своя музикален свят. Това е първият съвместен проект на Влада със съпруга й, американския композитор и китарист Chris Rael. На акустичните репетиции присъства и малкият им син, който се влюбва в перкусиите, а днес вече на 4 години знае и пее песните от албума „Лазарска роза”.





Снимка„Лазарска роза” е един красив албум – разказва Влада Томова. Той включва сефарадски песни – музиката на испанските евреи, които са се заселили около Средиземноморието и Балканите. В диска са обработени за ансамбъл от инструменти от различни краища на света. Идеята и аранжиментите са на моя мъж Крис. На корицата е снимка на роза, част от букет, който той ми подари. Оставих я във ваза и тя сякаш „възкръсна” – пусна корени, посадих я, порасна, цъфна, дори с три цвята едновременно… За съжаление не знаех, че трябва да отрежа цветове, защото корените на толкова младо растение още не са укрепнали. Както и на всеки един човек, това е добър аналог – първо трябва да имаш силни корени, тогава можеш да летиш нагоре и да цъфтиш. В този смисъл двата албума „Балкански приказки” и „Лазарска роза” за мен са връщани към корена и утвърждаване. Така се чувствам готова за нови цветове. Пожелавам на всички слушатели на Радио България, да се чувстват свободни, да мечтаят и да летят по всеки един възможен начин.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за..

публикувано на 01.06.24 в 09:11

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15