Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на разкритите престъпления в София и областта

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

МВР отчете ръст на разкритите престъпления на територията на гр. София и София-област. Данните от анализа за първите осем месеца на 2014 г. показват, че е налице тенденция към намаляване на регистрираните и увеличаване на разкритите престъпления спрямо същия период на 2013 г.

По думите на шефа на столичната полиция Младен Маринов най-голям спад в София има при кражбите на коли и грабежите. Подобна е картината и в софийската област, посочи и шефът на Областната дирекция на МВР-София Мария Иванова. Сред причините за добрите резултати са новите мерки и особено т.нар. интерактивна карта на престъпността в страната. Тя позволява да се види къде стават най-много престъпления и оттам – по-добър контрол чрез по-добро планиране и организиране на полицейските патрули. Картата се обновява на шест месеца и се отнася за областните дирекции и районните управления на МВР. Такава вече има изготвена за София и София-област.

Такъв проактивен подход ще се прилага и срещу търговията на гласове във връзка с предстоящите парламентарни избори на 5 октомври т.г. Той е част от мерките за превенция на купуването и контролиране на вота, наред с обезпечаването на оперативна информация във връзка с места, групи и лица, действащи против политическите права на българските граждани.

Според интерактивната карта престъпността от януари до септември т.г. в София като цяло е намаляла с близо 4, а в София област – с над 10 на сто в сравнение със същия период на миналата година. Сред различните видове престъпления картата сочи лек ръст на разпространението на наркотици, джебчийството и измамите. Въпреки спада си през 2014 г. спрямо 2013 г. обаче кражбите по домовете в крайните квартали на столицата и по вилите в областта си остават най-голям проблем за българите. По думите на шефа на криминалната областна полиция Димитър Машов престъпната схема за обири във вилните зони например продължава да действа с пълна сила в Софийска област. Най-често това са групи от по двама-трима души от друг район, които си набелязват целта, като се крадат посуда и битова техника:

„Най-големият пункт е на територията на гр. Своге, защото там минава влаковата линия – поясни Димитър Машов. – Хора от София, Монтана, Мездра, а и отвсякъде спират вечерта, отиват и вършеят по вилите, набавят си каквото им е необходимо. Сутринта се качват на влака и се прибират.

Това се случва основно през зимата. Тогава хората масово не ходят на вилите си, защото пътищата са трудно проходими през този период. Вече имаме установени 3-4 групи, крадците са задържани. За съжаление, дотам те могат да дойдат не само с влакове, а и с автомобили, свършват си „работата” и си отиват. Правим постоянно проверки по заложни къщи или пунктове за вторични суровини, главно на територията на гр. София, но и в Берковица, където са намерени доста вещи от кражби по вили. За щастие кражбите в гр. Своге значително намаляха, почти са сведени до минимум.”

Машов обясни още, че видео наблюдение има само в големите градове на областта като Ботевград, Самоков и Елин Пелин. По думите на шефа на ОДМВР Мария Иванова обаче към момента в малките населени места не е необходимо въвеждане на такава техника.

„Това видео наблюдение не навсякъде работи – уточни тя. – Предстои да се предприемат мерки за обезпечаване на такова наблюдение, защото за нас то върши много добра работа. Особено на входните и изходните пътни артерии няма толкова голям поток на движение както в големия град. В малкото селище това ще помогне много за разкриване на престъпленията. Но към момента видео наблюдението не е на нужното ниво на територията на София област.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

Граждани направиха подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци

В Монтана инициираха подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци. Според информацията, се предвижда съхранение на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" в село Сумер. Петър Пенчев от "Екогласност" поясни, че според..

публикувано на 01.07.24 в 17:53

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44