Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич. Язовирът в района е под контрол и водата се изпуска през преливника, а  превантивно на стената се трупат чували с пясък, съобщиха от Община Хисар. Нормализира се обстановката в Съединение,  където след снощния порой,  под вода останаха  повечето улици, много дворове и приземни етажи на къщи.  В момента  обаче там , както и на много места в областта, отново вали. 

Кметът на община Хисар Пенка Ганева заяви, че в Кръстевич прелива реката, на която е водохващането, и има опасност селото да остане без вода. В Красново приключва отводняването на засегнатите домове и ако няма промяна на ситуацията, десетте семейства, които бяха изведени, ще могат да нощуват в тях:

Продължава да вали, така че каква ще бъде ситуацията оттук нататък просто не мога да кажа. За момента водата, която слизаше отгоре, от склона на планината, е намаляла.

Запитана предупредени ли са хората , че могат да бъдат евакуирани, Ганева отговори:

Разбира се, всички са предупредени. Просто къщите са кирпичени и два дена избите са пълни с вода. Това ме притеснява и затова вземаме превантивни мерки, а не че хората не могат да си бъдат вкъщи.

И в Съединение остава да бъдат отводнени още няколко имота в ниската част на града. Утре започва огледът на щетите, каза кметът Георги Руменов, запитан за състоянието на реките и язовирите:

С язовирите на територията на общината нямаме проблем, а реката, която минава през Съединение - нямаме проблем. Имаме проблем с двата отводнителни канала, които идват като водосборни канали отгоре от Овчеполци, Черногорово и Пищигово. Отбиваме, където можем, водата. Молим се в момента дано да не се сбъднат тези прогнози, защото вчера беше код "оранжево" с 20 литра, те паднаха 120. 

Засега в Съединение вали слабо. Още е затворена пътната отсечка от магистралата към града. Продължава да е наводнена и аварийната лента от 112-ия до 106-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас-София. Призовават се шофьорите да бъдат внимателни и да преминават с ограничена скорост през участъка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!