Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Има голяма вероятност за проблеми с доставките на природен газ

| обновено на 17.09.14 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Има голяма вероятност от проблеми с доставките на природен газ, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева. Вече е заседавал кризисният щаб към министъра на икономиката.

В хранилището в Чирен се нагнетява газ, но Захариева предупреди, че той не може да покрие нуждите в зимен период. По думите на Захариева кабинетът следи с притеснение и внимание ситуацията между Русия и Украйна. Страната се подготвя по всякакъв начин срещу нова газова криза, но проблемът е, че 85 на сто от доставките на газ са от едно и също място:

Подготвяме се. Дали ще има, или няма да има криза с газа – в момента не мога да гадая. Всичките прогнози са, че ако продължава така ситуацията и напрежението, вероятността е много голяма и затова ние трябва да сме готови. Затова се предупреждават топлофикационните дружества да проведат тестовете за преминаване от газ към мазут, затова се водят и разговорите с Гърция за евентуален реверс на съществуващата към момента газова връзка с Кулата.

Доколко реална е опасността да останем без газ като през зимата на 2009-а година:

Реалността от прекъсване на доставките е много голяма. Тази реалност беше показана през 2009-а година. Нещата сега са много по-катастрофални поради факта, че ние превантивно не взехме мерки. Газохранилище Чирен не е напълнено до неговите пределни възможности. Развитието на добива в българския черноморски шелф е блокирано, каза енергийният експерт проф. Христо Казанджиев.

Би трябвало да можем да се справим без значителни загуби, но трябва да разглеждаме сигурността на доставките в комплекс със съседните страни, каза Атанас Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!