Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът в бургаската мина продължава втори ден

Двама от протестиращите в мина "Черно море" бяха изведени в тежко състояние

| обновено на 19.09.14 в 12:09
Снимка: БГНЕС

Ден втори от протеста на миньорите. 36 часа продължава вече ефективният протест на миньорите в бургаската мина "Черно море". Медицински екип следи здравословното им състояние. Няма работници, напуснали рудника през нощта.

61 работници са на 300 метра под земята в рудника. Влошава се състоянието на хората под земята, казаха техни колеги, които им носят храна и вода. Очаква се към протестиращите по-късно да се присъединят още работници. От миньорски синдикат казаха, че действията на миньорите вече са спонтанни, а напрежението в рудника е много голямо и може да ескалира.

Въпреки обещанията, че Националната електрическа компания ще изплати сумата от 270 хиляди лева, за да могат работниците да получат заплатите си, до момента пари по сметката на бургаската мина "Черно море" не са постъпвали. 

От министерството на енергетиката отговориха, че Националната електрическа компания е изплатила на "Топлофикация-Сливен" две и половина пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море-Бургас".

От министерството посочват, че са били информирани за обявяването на стачна готовност в мини "Черно море"-Бургас на 10 септември с молба за незабавно изплащане на част на дължимите от НЕК суми към Топлофикация-Сливен или поне на 270 хиляди лева за неизплатени заплати. От ведомството изтъкват още, че за първите седем месеца на годината на Сливенската топлофикация са изплащани над 70 на сто от текущите задължения, което е над средната стойност. Топлофикацията е получавала повече пари спрямо останалите участници на пазара. На 12 септември по план за пропорционално погасяване на задълженията на НЕК към контрагентите, на Топлофикация-Сливен са преведени 1,12 милиона лева, от които 705 хиляди лева са налични средства. Тези средства са 2,5 пъти повече от исканията на миньорите, отправени към НЕК, се казва още в съобщението на икономическото министерство.

Пред "Хоризонт" председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Валентин Вълчев потвърди за преведената от НЕК сума на "Топлофикация"-Сливен, но уточни, че парите не са стигнали до миньорите:

Наистина на 12 септември НЕК е превела сума от около 705 хиляди лева на Топлофикация-Сливен, но под действието на едно тристранно споразумение между НЕК, Топлофикация-Сливен и мини "Марица изток", които също са доставчици на въглища за Сливен, тази сума изцяло е отишла в сметките на мини "Марица изток", така че към "Черно море" и респективно за заплати на миньорите от мина "Черно море", няма нищо.

Междувременно двама мъже бяха изкарани от рудника в тежко състояние. Единият е със сърдечен проблем, а другият е направил хипертонична криза, казаха хората от спасителния екип.

Рудникът, в който са се събрали протестиращите, се намира на четири километра от входа на галериите. Влошава се състоянието на работниците. Много от тях са с повишено кръвно налягане, оказва им се помощ на място, но те отказват да напуснат рудника.

Двамата миньори, които бяха изведени, са били в прединфарктно състояние, каза началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев.

60 протестиращи работници са се събрали на тясно, влажно и запрашено място и всеки следващ час крие риск не само за здравето, а за живота им, допълни Неделчев. 

Миньорите от въгледобив "Бобов дол" се присъединяват към протестиращите си колеги от мина "Черно море" и ще останат под земята час след приключването на работния ден. Това се съобщава в декларация на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" в Бобов дол, адресирана до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който е заедно с президента на работно посещение в Азербайджан. 

Продължаващото неритмично разплащане между предприятията в енергетиката води до неизпълнение на различните програми във въгледобивните предприятия, а именно нередовното изплащане на работните заплати, липсата на финансово обезпечена програма по здравословни и безопасни условия на труд, както и неизпълнение на ремонтните и инвестиционни дейности, пише още в декларацията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!