Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска седмица на мобилността в София

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Както всяка година през септември ЕС призовава градовете в общността да отделят една седмица за размисъл по въпросите на градската мобилност и най-вече да експериментират варианти за временно неизползване или ограничаване на автомобилите. Т.г. към 2000 европейски града се включиха в Европейската седмица на мобилността, която преминава под наслов „Нашите улици, нашият избор”. Призив да се насърчат гражданите да си „възвърнат” градските пространства и да създадат града, в който искат да живеят. „Твърде дълго личните автомобили определяха начина, по който се планираха градовете. Днес обаче всяка година нашите икономики губят 100 млрд. евро заради задръствания, да не говорим за последиците за времето и здравето на хората”, заяви при откриването на Седмицата зам.-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за транспорта. А неговият колега с ресор околна среда Янез Поточник добави, че „когато става въпрос за лична мобилност, наистина имаме избор, а добрият избор оказва осезаемо въздействие върху нашето здраве и качество на живот. Така че нека изберем по-чист въздух и градски пространства, които са изградени за хора. Градовете са за гражданите, не за автомобилите.”

София е един от полисите, които със сигурност имат нужда да се освободят от част от автомобилите си, доколкото е столицата с най-замърсен въздух в ЕС. От няколко години, на най-жив интерес през Седмицата на мобилността се радват събитията, свързани с глобалната инициатива PARK(ing) Day – превръщането за един ден на паркингите в озеленени зони или места за градски забавления. Може би защото обществените паркинги в столицата се броят на пръсти и автомобилите са превзели голяма част от тротоарите или пътните платна до тях. В последния работен ден от седмицата, 19 септември, на 28 места в София зоните за паркиране смениха предназначението си. Огромен роял ронеше приятни звуци на паркинга пред СГХГ. На друго място в центъра, на ул. „Славянска“, бе импровизирана малка градинка с цветя, билки, камъни и вода, посветена на големият български духовен учител Петър Дънов. Бяха показани и 5 комплекса негови упражнения за духа и тялото. Недалеч от там пък столичани можаха да се включат в колективно правене на лютеница, любимо есенно занимание на нашите баби. То бе посветено на 40-годишнината от изобретяването от българин на чушкопека, съоръжение за бързо печене на този зеленчук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

България днес - 23 юли 2024 г.

В „България днес“ на 23 юли продължаваме темата за XVII Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която днес и в сряда се провежда в Югозападния университет в Благоевград. При откриването на..

публикувано на 23.07.24 в 19:00

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55