Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолозите откриха стена на 7000 години в Провадия

Снимка: БГНЕС

По време на тазгодишните разкопки в най-стария солодобивен център в Европа - този в Провадия,  се разбра, че там се е осъществявало много по-сериозно производство, отколкото се е предполагало. Това съобщи археологът професор Васил Николов, преди закриването на археологическите разкопки за този сезон. В така наречената "цитадела" е открита още една стена от късния халколит - петото хилядолетие прeди Христа:

Това беше изключително щастлива случайност, както винаги в археологията. Попаднахме на една стена, която е запазена на места до метър, метър и нещо, но е съборена от земетресение и всичките камъни, които виждате назад, са от стената, така че някой ден ще бъде възстановена. Тя е дебела около 3 метра в основата си и колко е висока сега не се ангажирам, ще ви покажа другите стени, които сега в отделни части са високи до 3,80 метра. Представете си какво е било. Това е средата на Пето хилядолетие, какви стени, когато в Европа изобщо не е имало крепости.

Все още не е разкрит керамичният център, както и фортификационната система на най-стария градски център в Европа, каза още проф.Николов. В некропола са открити 10 нови погребения, а разкопките за този сезон ще приключат следващата седмица. Освен от Министерството на културата и един от девненските заводи, разкопките се финансират и от американски дарители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!