Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София трескаво работи за алтернативни доставки на газ

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Преди седмица вицепремиерът Екатерина Захариева предупреди, че има вероятност България да бъде засегната от газова криза като тази в началото на 2009 г. Тогава, заради усложнени отношения между Москва и Киев, доставките на руски газ през Украйна спряха насред зима. Тази седмица опасенията бяха потвърдени и от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов. За сериозността на проблема говори самият факт, че с него се занимава едно временно правителство, назначено за 2-3 месеца, с основна задача да подготви предсрочните избори, а не да се занимава със стратегически въпроси на държавата.

Над 90% от потреблението на газ в България се осигурява с транзит на руски газ през Украйна и наистина, както министър Щонов предупреди, дори ако доставките не спрат, а само намалеят, положението в страната ще стане много сериозно. Затова и властите предприеха спешни мерки за предпазванеот евентуална газова криза. Водят се преговори с Гърция, с която България вече има споразумения за получаване на газ при условия на криза. Вариантът обаче е палиативен, не само защото при криза самата Гърция ще изпитва недостиг от синьо гориво, но и защото цената му е по-висока, тъй като идва от терминали за втечнен газ. По-сериозна алтернатива са бъдещите доставките на азербайджански газ по така наречения Южен газов коридор. България вече има договор с Азербайджан за внос на 1 милиард кубически метра годишно от находището Шах Дениз, от 2020 г. нататък. Строителството на съответния газопровод обаче започна миналата седмица, а не са изградени още и интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, които са част от него. Алтернативата за доставки на азербайджански газ не е непосредствена, но София полага усилия да ускори осъществяването й. Свидетелство за това е подписаният миналата седмица между азербайджанската държавна компания СОКАР и „Булгартрансгаз” меморандум , по силата на който България би започнала да внася азерски газ още от 2016 г. в обем от 200-300 милиона куб.м годишно. Когато по Южен газов коридор тръгнат големи количества газ, тогава България ще може да изнася газ за северните страни през Румъния и Сърбия. А би могла да изнася дори и за самата Украйна, откъдето сега минава внасяният в България руски газ.

Прогнози на „Булгартрансгаз” показват, че догодина страната ще добива 800 милиона кубически метра собствен газ, а през 2016 г. – 1,3 милиарда кубически метра, което е около една трета от вътрешното потребление, при това на цена с 30% по-ниска от тази на руския газ.

Перспективите за разнообразяване на газовите доставки в средносрочен план може и да пораждат оптимизъм, но реална алтернатива на руските доставки към момента са само доставките на по-скъп газ през Гърция и ползване на относително малките вътрешни запаси от газохранилището в Чирен. Евентуална газова криза, съчетана с икономическа през задаващата се вече зима очертава пред България една изключително нерадостна перспектива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10