Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Средец” отвори вратите си за най-малките

БНР Новини
Снимка: Сия Карагьозова

В развитите държави отдавна са осъзнали колко е важно децата да се приобщават от най-ранна детска възраст към изкуството. Малки и големи галерии и музеи по света, между които Лувърът и Британският музей , от години привличат най-малките със специални ателиета, съобразени с възрастта на малчуганите. За радост вече и в България се появяват първите лястовички в това отношение. Една от тях е софийската галерия „Средец” на Министерство на културата, която отвори вратите си за малките любознайковци. Тя е сред най-престижните художествени галерии в България.

Снимка

„Ателието за деца” в нея всъщност открива своя втори сезон, тъй като проектът стартира в навечерието на 24 май, Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура. Тази прекрасна инициатива е по идея на галеристката Мариана Каракостова. Повече подробности за проекта научаваме от авторката на идеята:

„Идеята на проекта „Ателие за деца” е да провокира у малчуганите по-голям интерес към изобразителното, пластичното и декоративно изкуство, да ги приобщи към случващото се в това пространство, наречено галерия, където има много изложби и други културни събития. Децата, които ще посещават ателието, ще имат възможност за творческа изява и развитие на своя талант точно в посока на пластичните изкуства, на рисуването, на скулптурата. Освен това, много важно нещо е фактът, че когато в галерията има изложба на жив художник, децата ще имат възможност да се срещат с него, да си говорят за изкуство, и мисля, че това е прекрасно.”

Снимка

Курсът е за две групи деца – първата от 5 до 8 години, втората – от 9 до 12. Заниманията се провеждат веднъж седмично и са с продължителност 90 минути. Обучението включва рисуване, работа с пластилин, колаж с хартия, текстил и нетрадиционни материали. Всяка седмица децата работят по определена тема, а веднъж месечно посещават изложба в Националната художествена галерия, както и средни училища по изкуства. Това, което отличава ателието в галерията от многобройните други изникнали като гъби в последните години детски работилници, които в по-голямата си част са по-скоро комерсиални, е че тук малките имат допир с истинското и стойностно изкуство. А има и още една важна подробност: заниманията и обучението са абсолютно безплатни, тъй като, освен че предоставя на децата пространството на галерията, Министерството на културата осигурява и необходимите материали.

Снимка

Мариана Каракостова е художничка, завършила е специалност „Текстил” в Националната художествена академия, член е на СБХ с десетки изложби зад гърба си, и най-важното – с голямо сърце. Знае как да контактува с децата и да провокира техния интерес. Неслучайно малките любопитковци чакат с нетърпение срещите си с нея. Какво всъщност им дава докосването до изкуството?

„Допирът до изобразителното изкуство е много важно за децата, защото, без значение каква професия те ще изберат в своя живот, когато те са се докоснали до него, то променя тяхното мислене, техните възгледи за света и за професията, която ще изберат.”

А Антон Чехов беше казал: „Изкуството дава крила и отнася далече-далече!”. И колкото повече глътки изкуство и култура поемат от малки, толкова по-свободни ще бъдат утре порасналите вече деца.

Снимки: Сия Карагьозова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12