Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За България стана ясно, че няма излизане от кризата

Снимка: архив

Освен проливните дъждове, и лоши новини се изсипаха през последните дни върху плещите на средностатистическия българин. Мрачни са прогнозите за неговото ежедневие през следващите месеци и той се готви за пореден път да затяга коланите.

Както вече изтече информация в някои вестници, броени дни преди предсрочните парламентарни избори служебното правителство на Близнашки е подготвило актуализация в негативна посока на Бюджет 2014. Фактът, че се занимава и с този въпрос, означава, че кабинетът е „надушил” мрачни резултати в развитието на българската икономика и трябва да се застане веднага на амбразурата, а не да се чака редовното правителство след изборите. Според публикации, в актуализацията е заложен дефицит от 4.5 на сто вместо досега планираните 1.8 процента. Специалисти изчисляват, че при това положение през последните месеци на годината държавата няма да може да разполага с около 3.5 милиарда лева. От друга страна Брюксел ще размаха пръст, че България не спазва критериите от Маастрихт за не повече от 3 процента дефицит.

На този фон е меко казано странно поведението на служебното правителство, което продължава щедро да раздава пари, сякаш страната просперира или както казва българинът е „цъфнала и вързала”. Последното раздаване е за общо над 100 милиона лева като извънредни субсидии за някои министерства. Ако добавим и авансовото разплащане на забавени европроекти, както и допълнителните почти един милион лева за харчове на президентството, за краткото си съществуване правителството на Близнашки е раздало над 850 милиона лева.

Друг щрих в кризата е предстоящото увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 10 на сто. Шефът на ДКВР, Светла Тодорова, се изпусна и каза, че това увеличение е санитарен минимум. Много вероятно е след Нова година да последват допълнителни скокове в цената на тока. А и първолаците знаят, че всяко увеличение на цената на която и да е енергия, води до покачване на цените на всичко останало, включително и на хляба.

Като капак надвисна и опасността от газова криза в България. Страната разчита почти единствено на руския газ, който минава през Украйна. Ако Москва спре кранчето при изостряне на отношенията с Киев, София може да разчита на невзрачни запаси за около месец и на внос от Гърция, но на доста по-високи цени.

Редица страни-членки на ЕС тихомълком де факто отдавна излязоха от световната финансова и икономическа криза започнала преди няколко години. България не е сред тях. За нея стана ясно, че няма излизане от кризата. А затягането на коланите постепенно се превръща в постоянна величина в ежедневието на българина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05