Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – активна и солидарна в борбата срещу тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеклата седмица мина под знака на решителни действия на международната общност срещу терористичната организация „Ислямска държава”. Самолети на САЩ и няколко партньорски държави нанесоха въздушни удари по позиции на тази радикалната групировка в Сирия. В операцията се включиха и арабски страни като Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства.

Досега цели на американските удари бяха само обекти в Ирак. Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от „Ислямска държава”. България се солидаризира с нея и пред Съвета за сигурност на ООН президентът Росен Плевнелиев увери, че в рамките на своите възможности, без да изпраща войници, самолети или кораби, страната ни ще бъде достоен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма. В разговори с  иракския си колега Ибрахим ал-Джафари българският външен министър Даниел Митов обсъди необходимостта от общи усилия в борбата с „Ислямска държава” и потвърди ангажимента на България да предоставя на иракското правителство военна помощ под формата на леко въоръжение и муниции. Военният министър Велизар Шаламанов уточни, че правителството ще изпрати на Ирак около 2000 автомата, картечници и боеприпаси, както и хуманитарна помощ.

Междувременно българските военновъздушни сили се включиха в тренировката на НАТО „Rammstein Guard-8”, провеждаща се във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция, чиято цел е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана за действия в условия на радиоелектронни смущения и киберзаплахи. Министерството на отбраната публикува на сайта си уроци за разпознаване на терористи, които се предвижда да бъдат преподавани в задължителното военно обучение на учениците от 9-и и 10-и клас.

Властите в София отчитат, че към момента реална терористична заплаха за страната няма, но явно се подготвят за адекватна реакция, ако настъпи такава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04

Пловдив посреща състезатели по кану-каяк от цял свят

Гребният канал в Пловдив е домакин на две Световни първенства по кану-каяк, съобщиха организаторите. Най-напред, от 12 до 14 юли ще се състезават над 300 ветерани от 37 държави, а седмица след това, от 17 до 21 юли е Световното първенство за младежи и..

публикувано на 12.07.24 в 06:30

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15