Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България – активна и солидарна в борбата срещу тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеклата седмица мина под знака на решителни действия на международната общност срещу терористичната организация „Ислямска държава”. Самолети на САЩ и няколко партньорски държави нанесоха въздушни удари по позиции на тази радикалната групировка в Сирия. В операцията се включиха и арабски страни като Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства.

Досега цели на американските удари бяха само обекти в Ирак. Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от „Ислямска държава”. България се солидаризира с нея и пред Съвета за сигурност на ООН президентът Росен Плевнелиев увери, че в рамките на своите възможности, без да изпраща войници, самолети или кораби, страната ни ще бъде достоен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма. В разговори с  иракския си колега Ибрахим ал-Джафари българският външен министър Даниел Митов обсъди необходимостта от общи усилия в борбата с „Ислямска държава” и потвърди ангажимента на България да предоставя на иракското правителство военна помощ под формата на леко въоръжение и муниции. Военният министър Велизар Шаламанов уточни, че правителството ще изпрати на Ирак около 2000 автомата, картечници и боеприпаси, както и хуманитарна помощ.

Междувременно българските военновъздушни сили се включиха в тренировката на НАТО „Rammstein Guard-8”, провеждаща се във въздушното пространство на България, Румъния и Гърция, чиято цел е да се повиши подготовката на силите и средствата за противовъздушна отбрана за действия в условия на радиоелектронни смущения и киберзаплахи. Министерството на отбраната публикува на сайта си уроци за разпознаване на терористи, които се предвижда да бъдат преподавани в задължителното военно обучение на учениците от 9-и и 10-и клас.

Властите в София отчитат, че към момента реална терористична заплаха за страната няма, но явно се подготвят за адекватна реакция, ако настъпи такава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45