Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва реставрацията на Голямата епископска базилика в Пловдив

Мозайки в Голямата епископска базилика
Снимка: Уикимапия

В Пловдив започва реставрирането на Голямата епископска базилика в центъра на града. Археологическият паметник от 4-6 век е известен с богатите си и красиви подови мозайки. От години теренът е ограден и недостъпен за посетители. 

Близо 5 милиона лева ще инвестира в реставрацията на археологическия комплекс Фондация "Америка за България". Преди това Община Пловдив е закупила целия терен от частния му собственик за близо половин милион лева. Кметът на Пловдив Иван Тотев и представители на фондацията обявиха това точно една година, след като бяха възстановени мозайките в Малката базилика, която отвори врати за посетители през месец май.

Новият проект ще се изпълни в рамките на 3 години. Очаква се реалните дейности да започнат още през ноември.

Вероятно при бъдещите разкопки ще се разкрият поне още 200-300 квадратни метра от терена и така на практика ще бъдат експонирани приблизително 2 декара мозайки. Ангажимент на общината ще е да инвестира в изграждането на паркинг за туристически автобуси и в повдигнати пешеходни пътеки. Ще е необходима също нова организация на движението. Ще се мести и подземната инфраструктура. Според концепцията за епископската базилика се предвижда изграждането на двуетажно защитно покритие, като покривът на сградата ще се ползва като място за културни събития.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!