Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започва реставрирането на Голямата епископска базилика

Снимка: БГНЕС

В Пловдив започва реставрирането на Голямата епископска базилика в центъра на града. Археологическият паметник от 4-6 век е известен с богатите си и красиви подови мозайки. От години теренът  е ограден и недостъпен за посетители.

Близо пет милиона лева ще инвестира в реставрацията на археологическия комплекс фондация "Америка за България". Преди това община Пловдив е закупила целия терен от частния му собственик за близо половин милион лева. Кметът Иван Тотев и представители на фондацията обявиха това точно една година след като бяха възстановени мозайките в малката базилика, която отвори врати за посетители през месец май. Новият проект ще се изпълни в рамките на три години. Очаква се реалните дейности да започнат още през ноември. Вероятно при бъдещите разкопки ще се разкрият поне още 200-300 кавдарти метра от терена и така на практика ще бъдат експонирани приблизително два декара мозайки.

Ангажимент на Общината ще е да инвестира в изграждането на паркинг за туристически автобуси и в повдигнати пешеходни пътеки. Ще е необходима също нова организация на движението. Ще се мести и подземната инфраструктура.

Според концепцията за Епископската базилика се предвижда изграждането на двуетажно защитно покритие, като покривът на сградата ще се ползва като място за културни събития.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!