Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши първото издание на Годишните фолклорни награди „Борис Машалов”

| обновено на 29.09.14 в 15:03 БНР Новини
Лауреатите на сцената в Смолян.
Снимка: предоставена от организаторите

Наричат ги „българските фолклорни „Оскари”. И това не е просто шеговит израз. Категориите, в които се извършват номинациите, са повече от десет, а за крайния резултат имат думата и специалистите, и обикновените слушатели и почитатели на народното изкуство. Домакин на първото издание беше град Смолян. Още в началото на годината беше обявена наградата за цялостен принос, която получи легендарната добруджанска певица Верка Сидерова.

Идеята за Годишните фолклорни награди е на Константин Лазаров – бивш изпълнител на народни танци, основател на фолклорно радио „Менци“. Според него отличията са признание за постиженията на инструменталисти, певци и др. Връчват се за професионални изяви в различни области, както и за значимо нематериално фолклорно наследство. Номинирането се извършва по определена система, гласуването e на сайта на Годишните награди.

Те са индивидуални или колективни. На концерта – спектакъл в Смолян някои от наградените свириха и пяха на живо, други бяха представени със средствата на мултимедия. Ето и какво разказа г-н Лазаров за Радио България.


Дължа големи благодарности на Добринка Георгиева-Машалова
– дъщерята на Борис Машалов, която ни даде разрешение да сложим името му в заглавието на Първите годишни награди. Благодарни сме на община Смолян за подкрепата, както и на всички спонсори, без които този празник нямаше да се състои. Огромни са заслугите на Адриан Петров – главния художествен ръководител на ансамбъл „Родопа”, който работи всеотдайно за прекрасния спектакъл. Добринка Георгиева написа текст, с който да представим на публиката най-важните моменти от творческия път на Борис Машалов. Записахме презентацията и я излъчихме в началото на спектакъла. Пуснахме и запис на неговата емблематична песен „Заблеяло ми агънце”. Беше изключително вълнуващо, публиката стана на крака и така изрази своята почит към делото на незабравимия певец. Искам да спомена, че наред с всички отличия, имаме награда за спонсор на годината. За мен е много важно, че има хора от бизнеса, които дават средства за развитието на фолклорното изкуство.




В категория „Инструментал на годината” беше отличена пиесата „Сбогом” от албума на гъдуларя Георги Петров. Той си отиде преди няколко месеца, но номинацията е направена още през февруари. Дали от респект към майсторството му на инструменталист или заради голямата любов, на която се радваше приживе, бай Георги (както го наричаха всички) е бил без конкуренция за това отличие. Слушателите посочиха като свой любим изпълнител за 2014 г. Валя Балканска. Обичаната народна певица беше специален гост на концерта-спектакъл.



Още една от безспорните личности в състезанието е кавалджията Недялко Недялков, отличен за новия си албум „Искам да кажа”.


Идеята за тези награди е много хубава
– споделя изпълнителят. – Застъпените категории обхващат солисти, дуети и триа, ансамблова постановка, хореография и т.н. В категорията за живо фолклорно наследство бе отличено нестинарството. Наградата получи една жена, която сигурно е най-възрастната нестинарка у нас. Много съм щастлив, че моят албум получи награда. Не по-малко радостен съмот факта, че има такъв форум, който събира творци от различни области и им отдава заслужено внимание. Харесвам идеята на Константин Лазаров и оттук-нататък ще го подкрепям с каквото мога. Организаторите са решили всяка година да посвещават наградите на големи имена в народната музика, оставили следа в историята. Следващата година те ще бъдат връчени в град Трън – родното място на голямата народна певица Гюргя Пинджурова, а поводът е 120-годишнината от рождението й.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05