Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозен ръст бележи износът за страните от ЕС

Българският износ за Европейския съюз бележи ръст от над 10 процента от май месец до момента. Изнасят се предимно машини и оборудване, храни и живи животни, като традиционно най-много стоки са ориентирани към пазарите на Германия, Италия, Румъния, Франция и Белгия.  

Българските  фирми, търсещи пазар за продукцията си в трети страни, срещат затруднения, стана ясно на дискусия, организирана от Българската търговско-промишлена палата в рамките на Пловдивския технически панаир. 

Заради наложеното ембарго прогнозираме около 6% свиване на износа за Русия, която е един от основните ни партньори, подчерта Милена Виденова, гост лектор на дискусията: "Финансиране на износа и защита от рискове за неплащане”.  
Има също така тревожни сигнали относно стабилността и ръста на Брутния вътрешен продукт, също и в други съседни наши държави като Турция, които са класически търговски партньор за България.
По отношение на развиващите се страни в Азия анализите посочват като рискови сектори за износа металургията и дървопреработването, а също и строителството конкретно за Китай, добави Виденова.   . 
Бизнесът може да се ориентира и към други пазари, но това изисква време и изисква инструментариум как да се развият и разработят тези пазари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!