Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България отчита още по-голяма бежанска вълна от Сирия

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Нова още по-голяма бежанска вълна към България наблюдаваме през последните месеци. Само през двата почивни дни в София са задържани над 100 нелегални емигранти, повечето от Сирия. От агенцията за бежанците посочват, че през септември месец границата ни са преминали почти двойно повече бежанци в сравнение с юни тази година. Регистрираните през септември са 1088 души, но броят им непрекъснато се увеличава. Това поражда притеснения, че наближава моментът, когато ще бъде запълнен капацитетът на специалните центрове за временно настаняване. Сега много повече са пристигащите в страната бежанци, отколкото тези, които я напускат. До края на годината е възможно броят на нуждаещите се да надхвърли определените от държавата шест хиляди места за временно настаняване. Продължава тенденцията имигрантите да гледат на България само като на транзитна зона, затова те не търсят работа и възможности за интеграция в обществото. С какви проблеми при регистрацията и настаняването на нелегалните имигранти се сблъскват от Държавната агенцията за бежанците, научаваме от зам.-председателя й Васил Върбанов:

„Агенцията регистрира проблемите, а бежанците, след като получат статут, излизат в обществото и трябва да бъдат интрегрирани. Проблемът е, че те няма къде да отидат. По-голямата част са си похарчили парите, за да платят на трафикантите и после нямат пари за квартири. При това положение се налага да останат във временно убежище. Бързо расте броят на подалите заявления за бежански или хуманитарен статут. Процедурата обаче отнема време, месец и дори повече, това също налага по-дълъг престой в регионалните центрове. Значителна част от бежанците искат да отидат в страните от Западна Европа. От тези страни имаме запитвания за над 5 хил. души, които са били регистрирани при нас. Трудно е да си представим какво ще стане, ако поне половината бежанци бъдат върнати обратно? Няма да остане дори едно място за нови бежанци, каквито очакваме. За разлика от миналата година, когато имахме 1130 места, сега те са много повече, а и битовите условията в центровете за временно настаняване имат значително подобрение.”

След като получат официални документи, бежанците могат да потърсят и работа в България. Засега обаче броят на наетите остава малък, едва 36 бежанци са регистрирани в бюрата по труда. Обяснение за това има Асен Ангелов – директор на Агенцията по заетостта:

„Изготвихме информационни материали на различни езици, в това число на арабски, френски, английски. Въпреки това съществени резултати няма. Към настоящия момент 36 са регистрираните в бюрата по труда лица със статут на бежанец или хуманитарен в България, а други 48 са намерили работа от началото на годината. Сред причините за липса на интерес за работа е недоброто познаване на езика, а и други чисто законови пречки, като липсата на постоянен адрес и документи за образование и квалификация. Тези хора не са мотивирани да започнат работа, а не трябва да пренебрегваме ползите, които биха могли да допринесат за нашата икономика. Повечето са професионалисти, представители на различни браншове, завършили са средно, дори висше образование. Агенцията по заетостта освен задължението, има и желанието да идентифицира професионалните качества и образованието на имигрантите и да помогне при намирането на подходяща работа, но само в случай, че те имат желание и ни потърсят за това”, отбелязва нейният директор.

Още от категорията

Починалите от коронавирус в България вече са над 20 000

458 са новите случаи на Covid-19 в страната за изминалото денонощие. Това са 9,7% от направените 4740 теста , сочи Единният информационен портал. Обичайно в понеделник числата от статистиката не са представителни, защото не навсякъде се събират..

публикувано на 20.09.21 в 08:40

500 хил. души в нужда ще получат пакети с храна

От днес в цялата страна започва кампания за раздаването на пакети с хранителни продукти на най-нуждаещите се хора, съобщават от социалното министерство. Близо 500 хил. души ще бъдат подкрепени с 5500 тона храни на стойност 13,4 млн. лв. по график,..

публикувано на 20.09.21 в 06:00

Томбола с награди за ваксинираните

Здравното министерство ще организира томбола за имунизирани срещу коронавирус, съобщи пред Нова тв служебният министър на туризма Стела Балтова. “Като се ваксинираш, може да получиш награда – например таблет или часовник”, поясни тя. В момента не се..

публикувано на 19.09.21 в 14:42