Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в страната започват работа 179 обществени трапезарии

От днес в страната започват работа 179 обществени трапезарии, в които ще се хранят безплатно 13 хиляди 250 социално слаби българии бездомни деца.

В Разград в рамките на инициативата ще бъдат подпомогнати 50 души, 60 ще са хората, ползващи трапезариите в община Троян.

Обществената трапезария в Мадан ще осигурява обяд и за многодетни семейства.

175 социално слаби граждани от четири общини на Търговищка област ще получават топъл обяд в продължение на седем месеца. Та са включени в социалните програми на обществените трапезарии, които отварят врати от днес /01.10/.

Заради липса на собствен транспорт, с който да се разнасят храната, общините се въздържат да включват ползватели на трапезариите от по-малките населени места, коментира Гергана Георгиева, директор на Областната дирекция "Социално подпомагане" в Търговище:

Предвижда се 175 души да получават безвъзмездно всеки ден топъл обяд в периода от 1 октомври 20014 година до 30 април 2015 година. Дейността на трапезариите е финансирана от бюджета на Министерството на труда и социалната политика чрез фонд "Социална закрила", като целта е през тежкия зимен период да се осигури помощ и подкрепа за най-уязвимите групи. Община Търговище обслужва граждани както от град Търговище, така и от село Острец, Дралфа и Макариополско.

В Поповско са включени 45 ползватели на трапезарията, а в общините Антоново и Омуртаг от социалната услуга ще се ползват по 50 души, уточни Гергана Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!