Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България обмисля да инкриминира участието в ИДИЛ

Даниел Митов
Снимка: БТА

България обмисля да инкриминира участието на български граждани на страната на групировката „Ислямска държава”(ИДИЛ), подобно на някои страни на Балканите. Това може да стане с приемането на специален закон от НС след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. Това заяви служебният външен министър Даниел Митов на кръгла маса в София на тема „Перспективи пред българската външна политика – рискове и предизвикателства”. Терористичната групировка действа на територията на Сирия и Ирак и предизвика масова бежанска вълна, част от която заля и България. По думите му тя е огромна заплаха за националната сигурност на страната и за сигурността на партньорите ни от ЕС и НАТО.

„България политически е част от усилията на трансатлантическата общност да се справи с опасността, идваща от групировката „Ислямска държава”. С основни приоритети военно неутрализиране и пресичане на финансирането на групировката, и делегитимирането й като политически приемлив модел, в т.ч. идентифициране на бойци с паспорти на страни от ЕС, САЩ, Канада и други страни-членки на НАТО и предприемане на съответни мерки срещу завръщането им, ако и когато си тръгнат обратно“, посочи министър Даниел Митов. И добави:

„България трябва да се включи в тези усилия и в най-скоро време аз се надявам да имаме шанс да инициираме дори законодателна инициатива – изборите са „зад ъгъла”, която да криминализира участието на български граждани във и на страната на „Ислямска държава”. В тази ситуация се нуждаем от силна външна политика. И най-важното условие е постигане на национален консенсус и определяне на ясни приоритети, независещи от смяната на правителства.”

България няма да премахва 30 километровата телена ограда, издигната в най-невралгичните места по границата с Турция, макар да е временна мярка, заради възможна нова бежанска вълна и с цел по-добър контрол, категоричен бе министърът.

Какъв е рискът за България от групировката „Ислямска държава”?

За Радио България коментира експертът по Балканите и Близкия Изток Зорница Илиева:

„Ислямска държава” наистина е опасност не е само за региона на Близкия Изток, а и за Балканите като цяло, и в частност, и за България.Това е ново, по-различно явление в областта на тероризма и ислямизацията на огромни региони в света не само сред населението, изповядващо исляма. Целите, които си поставят и с които се легитимират пред целия свят водачите на тази групировка, са ясно казани: „Ние искаме ислямска държава – халифат не само в рамките на Близкия Изток, но първо в Европа, а и по целия свят, „лягайки” на исторически лаври от времето на маврите в Южна Испания. Това вече не е религия, а политически ислям със своето финансиране и държавнически цели, завладяващ умовете на все повече, и то млади хора. Опасността за България - част от Балканите е реална. Вече има публикувани точни цифри. Сърбия има трима души, засега, България – един официално, Косово – 150, Босна и Херцеговина – 190, Македония – 100 човека, воюващи на страната на групировката на територията на Ирак и Сирия. Затова, а и под натиска на САЩ, Косово, Македония и Босна и Херцеговина, въпреки че са в политическа ситуация като в България - несигурно управление или политическа криза, вече приеха закони за криминализация на тези деяния: манипулиране на млади хора в религиозни или други НПО-центрове чрез агитация срещу заплащане и обработка, за да заминават и да се бият на страната на „Ислямска държава.” В България все още няма такъв закон, не се казва ясно и категорично на обществото какво точно представлява тази опасност, какви са основите на този процес, а той няма да спре за година. Само информационни факти за извършените бомбардировки и броят цивилни жертви не вършат работа. Информация има, но липсва анализът, разяснение, което ще отвори очите на българите. А не само да се създават настроения срещу бежанците или да се апелира за толерантност. Трябва платформа с ясни, категорични изводи за опасността и как тя ще се преодолее. Това е особено важно за държава като България, която е практически мултиетническа.”

„България е изпратила досега оръжие и боеприпаси за общо 6 млн. долара за армията на кюрдите в Иракски Кюрдистан, за да воюват с групировката. С подобни намерения на този етап са и други страни от ЕС като Франция, посочи още Илиева. Но кюрдите в Сирия нямат тази възможност, защото бомбардировките и разрастването на влиянието на ислямистките групировки в Северна Сирия принудиха местното население да избяга в Турция. А там кюрдският въпрос е деликатен, не позволяват на местните кюрди да отиват да се бият в подкрепа на събратята си в други страни. Получава омагьосан кръг“, поясни тя. Но по думите й „България не може да си позволи пряко участие. А и няма как да каже като Чехия например, „този проблем е далече от приоритетите ни и няма да участваме”. „България обаче би могла да помогне освен с оръжие, и с опита си, а и с хора в Ирак и Сирия, които са завършили образование у нас, говорят български, симпатизират на България и не участват в крайни ислямистки групировки въобще. Те може да са нашия мост като помощ, освен даване на въздушно пространство, приемано не винаги от местното население като положителен акт. Това е суверенитет и подобни решения трябва да се вземат много внимателно, с консенсус и на противници, и на привърженици на Изтока и Запада, за да стане балансираната политика”, смята Зорница Илиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00