Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайски „Сървайвър” в Момчиловци

БНР Новини

Грандиозно риалити се завихри в Момчиловци. Наскоро в притихналото сред родопските гънки селце пристигна екип от 51 души, за да заснеме китайската версия на телевизионното шоу „Сървайвър”. Основната цел на начинанието бе да запознае китайците с традициите в селото и… с тайната на родопското дълголетие.

А тайната на родопското дълголетие отдавна е известна – това е произвежданото от местното население кисело мляко с прословутия лактобацилус булгарикус. Нищо чудно, че за много народи по света България е синоним на кисело мляко и дълголетие. Така е и в Китай, където здравословният продукт се консумира масово под марката „Момчиловци”. Неговият производител е шанхайска компания, която от няколко години успешно лансира серия от млечни продукти с българска закваска, носещи името на китното планинско село. От 2012 г. фирмата изпраща и китайски туристи сред диплите на Родопите. Междувременно мениджърите й установили приятелски и делови контакти с кметството на Момчиловци, като сътрудничеството им се развива най-вече в областта на туризма.

Сега обаче шанхайският производител се е амбицирал да рекламира българското кисело мляко по един нестандартен начин – като финансира провеждането на тазгодишното издание на китайския „Сървайвър” не къде да е, а именно в Момчиловци. „Там киселото мляко е навсякъде – в супите, в десертите, в сосовете за месо…!” – заявил възторжено пред местните медии Ху Дзиян, представител на шанхайската компания. И добавил, че идеята на целия проект е да запознае китайците със здравословния начин на живот в Родопите. Снимките са приключили към средата на септември и форматът предстои да бъде излъчен по един от най-гледаните китайски телевизионни канали. От Мария Никова – кметица на Момчиловци научаваме интересни подробности около житието и битието на китайските сървайвъри в красивото планинско селце.

Снимка

„От осем хиляди кандидати, явили се на кастинга, тук пристигнаха едва седем души, които бяха настанени в седем къщи при различни семейства. И всеки от тях трябваше да се научи как да оцелява в Момчиловци. Това, от нашата гледна точка е просто, но трябва да подчертая, че тук пристигнаха хора, които са родени в един мегаполис и които никога през живота си не са виждали как изгрява слънцето например, защото над града им има смог. Вечерно време при тях светлините са толкова силни, че не могат да се видят звездите. И за наше най-голямо учудване, тези хора ставаха рано сутрин, за да се насладят на синьото небе, на облаците, които предшестват изгрева. Как с часове снимаха залеза по върховете около Момчиловци! А иначе имаха различни изпитания, които трябваше да преодоляват. Повечето бяха свързани с домакинството на семейството, в което са попаднали. Доиха крави, доиха кози, вадеха картофи, прекопаваха градината, готвеха...”.

Под покрива на родопските си хазяи китайците се учели още да плетат на една кука, да цепят дърва, да косят и да сушат сено, да месят хляб и други нехарактерни за съвременния градски жител дейности. Разбира се, езиковата бариера била основно препятствие пред сървайвърите. Налагало се без преводач, с помощта на скромен китайско-български разговорник, да общуват с околните и да се приспособяват към суровия живот в планината. В дома на кметицата била настанена 22-годишна журналистка, която изпаднала в транс, когато открила в градината тежащ над един килограм домашно отглеждан домат.

Снимка

В първите дни азиатците усвоявали тънкостите на природосъобразния начин на живот, разпръснати по селските домове, след което били събрани в обща къща, където трябвало да оцеляват сами със собствен бюджет. „Много добронамерени, усмихнати и възпитани хора! Въпреки, че доста дни отминаха, откакто си тръгнаха, вече ни липсват, защото създаваха невероятно настроение около себе си!” – разказва Мария Никова. И добавя, че през последните години през селото са преминали стотици китайски туристи:

„Организираните групи, които идват тук чрез различни туроператори, без значение дали са български или китайски, водят около 500 души годишно. Но фактът е, че рекламната им кампания за Момчиловци и за България, като цяло, е много сериозна. Прави впечатление, че китайците знаят за нас още преди да са посетили страната ни. И тези, които пристигат, отсядайки в който и да е български град, включително и на морето, си хващат таксита, наемат коли и идват тук, в Момчиловци. А директорът на маркетинг отдела на фирмата производител, който е посещавал селото ни четири пъти, призна къде на шега, къде наистина, че най-голямото му желание е да си вземе семейството и да дойде да живее за постоянно тук.”

Мениджърите на шанхайската компания готвят нов съвместен проект с техните приятели от местната администрация. „Ще бъде нещо голямо и полезно за хората в района” – загатна кметицата на Момчиловци, но отказа да разкрие подробности. Поне засега!

Снимки: архив на Мария Никова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54