Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черна серия от инциденти тревожи българското общество

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ден след вчерашния национален траур заради трагичния инцидент във фабрика за боеприпаси в село Горни Лом, Северозападна България, при който загинаха 15 работници, обществото в страната си задава тревожни въпроси. Повод за такива то има често, но все не намира отговор. Взривът бе най-малко шести подобен от 2008 г. насам. През юли и август на 2008-а имаше два във военни складове, един в Челопечене край София и друг в Казанлък, за щастие без жертви, по чудо, но с големи материални щети.

През юни 2012 г. в частен склад за съхранение на боеприпаси в Южна България, до пътен възел „Петолъчката”, при взривове и последвал пожар загинаха трима и десетки бяха ранени. Отново в Казанлък, във военен завод „Арсенал”, взривове разтърсиха града през септември 2012 г., за късмет без пострадали. Пак в завод на „Арсенал”, но край Мъглиж, взрив уби един работник. Само преди месец, в Костенец, Софийска област, в завод на „ТЕРЕМ” серия от взривове рани десет души – пет мъже и пет жени. Черната поредица подсказва, че България има някакъв системен проблем. Хронични взривовете във военни заводи и складове с десетилетни традиции подсказват, че има неспазване на технологични изисквания и занижен контрол в дейности с висока степен на опасност. За взрива в Челопечене за такива недостатъци бяха обвинени трима генерали, но шест години след инцидента. Сега, в село Горни Лом, се оказа, че е обезвреждала опасни взривни вещества частна фирма, на която МВР е отнемало лиценза два пъти – през 2007 и 2010 г. След обжалване в съда той обаче е бил възстановен.

Черната поредица актуализира и въпроса, поставян не веднъж, не е ли целесъобразно да се прекрати достъпа на частни фирми до опасни дейности, свързани с взривни вещества и те да бъдат възлагани само на поделения и специализирани структури на Министерство на отбраната, защото извън които изглежда няма достатъчно експертиза, опит и дисциплина. Такъв проект вече бе внасян в 41-то Народно събрание, но той бе отхвърлен. Обществото има право да се пита за подобни неща, защото при последната трагедия в Горни Лом взривът е можел да покоси не само 15 живота, но и да отнесе цяло едно съседно село.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00