Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЦИК са постъпили няколко сигнала за нарушения по време на изборите

| обновено на 05.10.14 в 10:34
Снимка: БГНЕС

Три сигнала за нарушения в изборния процес са постъпили в Централната избирателна комисия, съобщи говорителят на комисията Камелия Нейкова:

От началото на изборния ден до момента в ЦИК постъпиха няколко сигнала. Единият е подаден от студенти от УННС с оплакване, че студентските им книжки са задържани от университета, вероятно за заверка на съответния семестър, и това възпрепятства тяхната възможност да гласуват. Също така други сигнали са свързани с появата на класация под формата на прогноза за времето в сайт в интернет.  Има сигнали, че не се откъсва отрязъкът с номерчето на бюлетината, също така, че се извършава агитация по ТV7 в предаване на телевизията. Има и сигнал във връзка с това, че член на СИК и наблюдател били роднини, но това не е нарушение, тъй като Изборният кодекс не го забранява, забранено е членовете на СИК помежду си да са роднини.

Камелия Нейкова коментира, че ако бюлетината не е сгъната по указания от ЦИК начин, това не е погрешно:

Задължително е бюлетината да е сгъната по начин, който не разкрива тайната на вота. Централната избирателна комисия, за улеснение на гражданите, прие нарочно решение, с което препоръча начин на сгъване на бюлетината, така че да е гарантирана сигурността на вота и в същото време номерчето, което трябва да се откъсне от бюлетината, след като избирателят е отбелязал своя глас, да е видимо за СИК, за да могат те да го откъснат от бюлетината, без да се налага тя да се разтваря. Т.е. ако избирател реши да сгъне бюлетината си по различен от указания начин, това в никакъв случай не е грешно, достатъчно е безспорно да е скрит вотът. 

Другият говорител на ЦИК Александър Андреев обясни как трябва да се гласува, за да е дейстителен гласът ни:

За да е действителен техният глас, избирателите трябва да гласуват с указаните знаци, а именно Х или V, изписани със син цвят в квадратчето, където е изписан номерът на съответната партия, коалиция или независим кандидат, и вече, ако желаят да отбележат преференциално вота си за даден кандидат в кандидатска листа, пак по същия начин би следвало да отбележат с Х или V в кръгчето, където е изписан номерът на кандидата в съответната кандидатска листа. Следва да съблюдават член на секционната комисия да постави двата печата на гърба на бюлетината и съответно би трябвало да проверяват, че се откъсва отрязъкът, въпреки че това няма да доведе до недействителен глас, и бюлетината да не бъде откъсвана заедно с номера, който трябва да остане на кочана. 

Андреев обясни защо хората не трябва да подават анонимни сигнали за изборни нарушения: 

Защото въз основа на анонимния сигнал Районната избирателна комисия не може да се произнесе, защото не може да установи кой е подал сигнала. Така, както и при другите институции, все пак жалбоподателят или лицето, което е сигнализирало, трябва да укаже кое лице в какво качество подава съответния сигнал, за да може той да бъде разгледан. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!