Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти не могат да гласуват заради задържани от университета студентски книжки

| обновено на 05.10.14 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Студенти от УНСС не могат да упражнят правото си на глас, защото администрацията на университета е събрала студентските им книжки и към момента не ги е върнала, съобщи пред "Хоризонт" Габриела Величкова, национален координатор на наблюдателите на Института за социална интеграция.

Ето и конкретен казус: Мария Михайлова е записала магистратурата в УНСС преди два дни. Студентската й книжка е в университа, за да бъде подписана и подпечатана от ректора. За да може Мария да гласува, от висшето училище е издадено съответното удостоверение. От секционната комисия, където Мария отива да упражнява правото си на глас, я връщат и сигнализират по случая Районната избирателна комисия. От там казват, че момичето не може да гласува, въпреки че точно по този казус има решение на ЦИК от 2-ри октомври. От РИК е обяснено, че членовете на Секционната избирателна комисия трябва да вземат окончателно решение на базата на това дали удостоверението на Мария е достоверно. Тя вече е гласувала, но казусът остава отворен за други студенти в подобна ситуация.

Ето какво разказа и самата Мария Михайлова:

Аз съм записала магистратура буквално в петък. Въпросът е, че книжката не е в мен, защото трябва да бъде подписана и подпечатана от ректора. Казват, че нямам правото да гласувам. Представителите от Общината ми казват, че някой от комисията трябва да се обади в РИК, откъдето да разрешат това. От РИК им казаха, ако членовете на комисията сметнат уверението ми за достоверно, едва ли не аз съм си изфабрикувала уверение от УНСС с техния печат, тогава да ми разрешат да гласувам. Те взеха решение, разрешиха ми и аз гласувах.

По този повод Камелия Нейкова от ЦИК обясни: 

Имаме сигнал, подаден от студенти от УНСС, с оплакване, че студентските им книжки са задържани от университета, вероятно за заверка на съответния семестър, и това възпрепятства тяхната възможност да гласуват. Във връзка с този сигнал ЦИК на свое заседание реши да изпрати едно писмо до ректорите на всички висши учебни заведения, че следва да създадат организация в изборния ден да бъдат връщани студентските книжки, за да могат студентите, изявили желание, да упражнят правото си на глас в избрана от тях секция, в мястото, където се обучават.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!